Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Cementare

 

 


Niže su dva naslova objavljena u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije ali ne in a njenom online izdanju. Na online izdanju objavljen je međutim izvještaj o opdizanju zelene zastavice.

"Cementna" zelena zastava

Slobodna Dalmacija, 20.04.02.

Tri eko udruge prosvjedovale zbog dodjeljivanja pocasti Vinku Janjku celniku Dalmacijacementa

"CEMENTNA" ZELENA ZASTAVA

 Oštro prosvjedujemo zbog farizejskog, i amoralnog čina, kojim se najvecem zagadivacu zraka u Hrvatskoj, Dalmacijacementu tj. predsjedniku njegova Upravnog odbora, gosp. Vinku Janjku, dodijelila najveću pocast podizanja Eko-zelene zastave u solinskim školama - stoji u priopćenju za medije, koje je jučer u ime udruga za za­štitu okoliša Život i Sunce, te Ekološke udruge Lijepa naša Kaštela, kojom presje­dava, uputila prof. Ivna Bućan.

Ogorcena zbog ćinjenice da je zelenu zastavu, kojom je solinskoj OŠ Don Lovre Katić' priznanje za ekološko opredjeljenje i zalaganje dodijelila, Zaklada za odgoj i obrazovanje, okoliš Vijeća Europe, na jarbol podigao prvi covjek hrvat­skog cementnog diva prof.Bućan u priopćenju nadalje navodi: "Moze li uzor djeci biti tvornica zbog koje je nedavno i rjeka Jadro gotovo umirala sa svim svojim zivim svijetom, gdje je kvaliteta zraka treće kategorije i zbog koje su zagadeni i obezvrijedeni životni prostor i zdravlje ljudi? Treba li baš gosp. ,Vinko Janjak dobiti počast dizanja; ekoza­stave, kad svi dobro znamo da on ima zadatak izvršiti zamjenu pogonskoga goriva u DC-u, mazuta s uglje­nom i petrolkoksom, a vrlo vjerojatno u skoroj budućnosti i alternativnim gorivima [otpad), a sve zbog većeg profita britanskog , RMCa Pri tome drsko ignorira potpise 15.000 gradana ovoga kraja koji se protive uvodenju ekološki bitno nepovoljnijega goriva. Nije li prejeftino kumstvo i sponzorstvo Dalmacijecementa nad solinskim školama!? Pi­tamo se, kolika je cijena zdravlja djece? Gdje je savjest prosvjetnih djelatnika - pitanja su kojima je prof.Bućan. završila protestno priopćenje medijiina u ime ekoloških udruga.

 M.K.

---------------------------------------------------------

Neprilični kum eko-škola

Slobodna Dalmacija, 21.04.02.

Skupstina solinske udruge ZIVOT

NEPRILICNI KUM EKOSKOLA

Osudujemo sve koji su sudjelovaii u cinu podizanja medunarodne zelene-zastve u OŠ Don Lovre Katic u Solinu, jer su kumovali imenovanju predsjednika Uprave Dalmacijacementa Vinka Janjka za kuma, niših kvazi ekoškola. Odrićemo se takoder i njegova kumstva u OŠ "Vjekoslav Parać"u Svetome Kaji, kao i ugljena i petrolkoksa koji je donio našoj djeci - iznio je tokao zaključak s izborne skupštine solinske Udruge za očuvanje okoliša i unapredenje kulture zivljenja Zivot dr. Ante Pribudić, clan Predsjedništva. Zalosno je da se do sada još ni jedan lijeðnik s ovog našeg područja, nije javno izjasnio o tome kakav će utjcaj imati dioksin kao nusprodukt izgaranja ugljena na zdravlje svih nas - dodao je Pribudiić. Nakon raspravao ugljenu. i petrolkoksu, izabrano je novo vodstvo Udruge te je za predsjednicu imenovana Ljubica Milković, koja je kazala:

Zelimo upozoriti na lošu budućnost koja čeka nas i našu djecu uvodenjem ugljena i petrolkoksa u DC cementare, a što je odobrio ministar zaštite okoliša.Bozo Kovačević. Medutim; mi ne odustajemo, nego ćemo se i dalje boriti te nastojati promijeniti mišljenja svih onih, počevši od Vlade na nize te ih uvjeriti da prije svega treba zaštititi interese gradana s ovoga područja.

Mia SESARTIC

Na vrh

 

2003-02-04