Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Cementare

 

 

Upoznajte Dalmacijacement

-----Original Message-----
From: Sunce [Udruga za zastitu okolisa Sunce - Split]
Sent: Thursday, February 06, 2003 2:31 AM
Subject: Upoznajte Dalmacijacement

Dragi prijatelji,

ovo je dopis kojim Vama kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti zelimo skrenuti pozornost na nova i visestruko veca zagadjenja okolisa koje je vlada republike Hrvatske svojom uredbom od rujna 2002 omogucila svim zagadjivacima u zemlji. Zelimo napose upozoriti na ucinak koji ce ova uredba imati na zagadjivanje okolisa iz Dalmacijacementa odnosno uopce iz cementara u Hrvatskoj a koje po ovoj vladinoj odluci postaju ujedno i spalionice otpada.

Molimo vas procitajte letak koji smo za vas pripremili i prilozili u Word dokumentu te ga zatim proslijedite svim poznanicima koji se sluze e-mailom. Takodjer ga isprintajte i podijelite prijateljima i rodbini.

UPOZNAJTE DALMACIJACEMENT I PROSIRITE INFORMACIJE O OVOM ZAGADJIVACU!!! UPOZNAJTE I NACINE NA KOJE VLADA REPUBLIKE HRVATSKE OMOGUCAVA NOVA ZAGADJIVANJA, VECA I TEZA OD DOSADASNJIH!!!

Molimo Vas, prosvjedujte i na nacina da ovaj mail proslijedite i predsjedniku vlade Republike Hrvatske (premijer@vlada.hr <mailto:premijer@vlada.hr>) predsjedniku Republike Hrvatske (ured@predsjednik.hr <mailto:ured@predsjednik.hr>) zastupnicima u hrvatskom Saboru (sabor@sabor.hr <mailto:sabor@sabor.hr>)

i svojim lokalnim zastupnicima.

U slucaju Splitskog podrucja to su: Splitsko gradsko vijece i gradonacelnik: poglavarstvo@split.hr <mailto:poglavarstvo@split.hr>

Ravnatelj protokola Župana splitsko-dalmatinskog: zvonimir.mimica@splitsko-dalmatinska-zupanija.hr

<mailto:zvonimir.mimica@splitsko-dalmatinska-zupanija.hr>

Sa iskrenom vjerom da cemo zajedno sprijeciti kolonizaciju jedinog zivotnog prostora koji nam je dat i koji jos uvijek imamo, srdacno vas pozdravljamo

Udruge za zaštitu okoliša "Sunce" iz Splita, "Lijepa naša Kaštela"iz Kaštela i "Život" iz Solina.

UDRUGE KOJE SU DO SADA PODRZALE KAMPANJU:

''Živa Zemlja'', Zagreb
"Zeleni Osijek", Osijek
"Kompost", Osijek
"Plavi Planet", Split
"Inicijativni odbor", Koromačno

-------------------------------------------------------------------------

ODGOVOR IZ DALMACIJACEMENTA

Sadrzaj prilozenog letka je nakon press konferencije organizirane od triju ekoloskig udruga iz Kastela, Splita i Solina u bitnim odrednicama objavljen u Slobodnoj Dalmaciji. Clanci su objavljeni u dva navrata (S.D. 23.1.2003. i 24.1.2003.), od kojih je jedan obvjavljen i na internetu: <http://www.slobodnadalmacija.hr/20030124/temedana01.asp>

Sve sto je uprava Dalmacijacementa imala reci na to je, receno je u tekstu "Cementasi siroka srca" (S.D. 31.1.2003.) koji mozete procitati na: <http://www.slobodnadalmacija.hr/20030131/split06.asp>

Ukratko u tom se tekstu, bez ikakvog osvrta na njihove namjere o novim visestruko vecim i gorim zagadjivanjima, navodi da je DC donirao neke od skola i sportskih klubova u svojoj okolici te osobito splitsku bolnicu.

Dakle gospoda iz DC-a nam sugeriraju da - kako su oni sponzorirali nekoliko sportskih klubova - imaju prirodno pravo trovati sportase kojima "pomazu". Naime upravo su sportasi od DC-ovog trovanja najugrozenija populacija jer baveci se sportom (osobito na na otvorenom) najintezivnije udisu njihove otrove.

Takodjer nam sugeriraju da kako su oni dali novce za nekoliko bolnickih aparata - imaju i prirodno pravo splitsku bolnicu puniti novim pacijentima u mjeri jos vecoj i tezoj nego do sada. Ako i zanemarimo to sto njihovi otrovi izazivaju bolesti kojima moderna medicina ne poznaje lijeka (rak, mutagene promjene i trovanja teskim metalima) ovakva reakcija uprave trovatelja Dalmacije je potvrda da narod Kastela, Splita Solina i okolice u ovom slucaju ima posla sa beskrupuloznim licemjerima kojima nista osim profita njihovih vlasnika nije sveto, pa cak ni ljudski zivoti a kamoli nase zdravlje ili zdravlje generacija iza nas.

Vrhunac ovog licemjerja su upravo DC-ove donacije skolama cije polaznike najvise truju. Stovise, te su donacije, kako je javnosti poznato, "nagradjene" tako sto je Vinku Janjaku, predsjedniku uprave DC-a, dodijeljena cast da podigne zelenu zastavicu(?!?) koju su ucenici tih skola zasluzili. Neka je nastavnom osoblju u tim skolama oprosteno, jer (za nadati se je) - ne znaju sto cine.

Ovakva licemjerna reakcija iz DC-a, u kojoj ni jedan nas navod nije demantiran potvrda je nasih najvecih strahovanja - da uprava DC-a namjerava spaljivati ne samo ugljen nego i opasni otpad koji ce za racun svojih Londonskih vlasnika dovoziti iz Velike Britanije.

ZAJEDNO SPRIJECIMO KOLONIZACIJU JEDINOG ZIVOTNOG PROSTORA KOJI IMAMO!!!

Na vrh

 

2003-02-06


Letak: Upoznajte Dalmacijacement