Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Cementare

 

 

  Izvještaj o posjeti pučkog pravobranitelja Klarića Kaštelima

----- Original Message -----
From: Goranka Adam
Sent: Saturday, May 22, 2004 10:29 AM
Subject: Pučki pravobranitelj

Dragi svi,

Jučer je u Kaštelim bio Pučki pravobranitelj, gospodin Klarić. U programu mu je bio i posjet našoj udruzi Lijepa naša Kaštela. Bili su nazočni i novinari > koji su potvrdili moj osjećaj da Hrvatska sve više tone. Naime,  novinarka TV  Dalmacije nam je rekla da o Dalmacijacementu možda neće smjeti objaviti ono što ja govorim. A ja govorim da je Dalmacijacement najveći zagađivač na obali, da je cement u Hrvatskoj oko dvostruko skuplji nego u  Europi, a možda i u svijetu uz vjerojatno najjeftiniju proizvodnju ( dobit im je oko 150% u odnosu na troškove) pa sva ta ulaganja u vrečaste filtere za cementnu prašinu i tzv. donacije,o kojima mediji uredno izvješćuju, financiraju hrvatski građani itd.

Novinari iste TV kuće su nedavno htjeli napraviti prilog o solinskoj udruzi Život, ali su im zabranili da govore o Dalmacijacementu i o političarima koji obnašaju vlast u Solinu. Predsjednica udruge, Ljubica Milković, je zbog toga odbila odraditi taj prilog.

Naša predsjednica, gospođa Ivna je, međutim, postala vrlo prisna sa gospodinom Janjakom i jako pazi da u svom izlaganju ne spomene ni njegovo ime,a ni ime Dalmacijacementa. Štoviše, bila je gošća gospodina Janjaka kada je kao kum sućuračke škole  (kumstvo se kupuje za dvadesetak tisuća kuna) podizao zelenu zastavu.

I tako, sada se pitam je li im kum Janjak prijeti direktno ili preko političara ili ih je sve podmitio, ili je podmitio samo političare, ili postoji neki, meni nepoznati, način za upravljanje sa gradonačelnicima, dogradonačelnicima, županima i njihovim pomočnicima, pa i utjecajnim članovima ekoloških udruga. U svakom slućaju, sloboda  medija u Hrvatskoj je na nuli (je li ikada i bila iznad nule?),  javnost je potpuno ignorirana i dezinformirana, a gospodin Klarić je obećao da će tražiti ukidanje Uredbe o ispuštanju štetnih tvari u zrak  iz stacionarnih izvora. Neka mu Bog pomogne. Lijep pozdrav

 Goranka

P.S. Ni drugi novinari nisu izvjestili o razgovoru Pučkog pravobranitelja sa ekološkim udrugama. HTV je dao kratki prilog o posjetu pravobranitelja našoj Županiji. Klarić je snimljen na našem sastanku, ali tako da se mi niti vidimo niti čujemo.

Totalni mrak.

  -----Original Message-----
From: Goranka Adam
Sent: Thursday, June 17, 2004 1:58 PM
To: Hrepic, Zdeslav
Subject: Fw: Pucki pravobranitelj

Novinarka TV Dalmacije mi je naknadno objasnila da oni dobivaju novce od Grada Kaštela i da ne smiju objaviti ono što se močnicima iz Grada ne sviđa. Osobno mislim da dobivaju novce i od kuma Janjaka direktno. Hrvatska je očito, kolonija, a vlast nam je samo fiktivna i izvršava naređenja naših vlasnika. Goranka

 

------------------------

Mr. Goranka Adam, dipl.ing. 

U okviru projekta: Djelovanje institucije pučkog pravobranitelja,  gospodin Ante Klarić sa svojim suradnicima posjetio je Splitsko-dalmatinsku županiju od 17. do 21. svibnja ove godine. Izlazak Pučkog pravobranitelja, njegovih zamjenika i djelatnika iz Ureda na teren  trebao je omogućiti pojedincima i ugroženim skupinama stanovništva da iskoriste neformalne mehanizme koji se nude u okviru institucije Pučkog pravobranitelja.

Za vrijeme posjeta gospodina Klarića i njegovih suradnika našoj županiji, organiziran je susret sa predstavnicima ekoloških udruga "Lijepa naša Kaštela" iz Kaštela i "Život" iz Solina u botaničkom vrtu osnovne škole "Ostrog" u Kaštel-Lukšiću. Predstavnici udruga su upoznali Pučkog pravobranitelja sa ekološkim problemima ovog kraja, nemogućnost pristupa informacijama o zagađivanju okoliša i sudjelovanja zainteresiranih strana pri institucionalnom rješavanju pitanja zaštite okoliša. Time se grubo krše prava zagarantirana Ustavom Republike Hrvatske, a to su poštivanje prava čovjeka, očuvanje prirode i čovjekova okoliša,  vladavina prava i pravo na zdrav okoliš. Predstavnici ekoloških udruga su posebno istaknuli u svom izlaganju pobleme koji mogu nastati zbog kamenoloma iznad izvora rijeke Jadro, te povećanih ekoloških problema zbog prelaska na ekološki nepovoljnije tehnološko gorivo (ugljen i petrol-koks) u Dalmacijacementu. U oba slućaja su se i javnost i ekološke udruge oštro suprostavljali, ali su bili potpuno ignorirani i od državne i lokalnih vlasti. Ekološke udruge su se i pismenim putem obratile ministrici za zaštitu okoliša gospođi Marini Matulović-Dropulić, ali odgovor nisu dobile .

U pismu ministrici je istaknuto, da ekološke udruge posebno izražavaju  nezadovoljstvo i ogorčenje zbog donošenja ekocidne Uredbe o izmjenama i dopunama uredbe o graničnim vrijednostima emisije onečišujućih tvari u zrak iz stacionarnih izvora ( NN br. 105 od 11.rujna 2002. ), te drskog ignoriranja deset tisuća potpisa građana Splita, Solina i Kaštela protiv prelaska sa tehnološkog goriva mazuta na kruta goriva (30% ugljen i 70% petrol-koks) u Dalmacijacementu - RMC ( pogledati www.lijepa-nasa-kastela.hr ). Isto tako su podsjetili, da je sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Dalmacijacementu zamjenjeno tehnološko gorivo ugljen sa mazutom zbog ekoloških razloga, a sada, u 21. stoljeću,  bivša Vlada koja je govorila da nas vodi u Europu, omogućila je vlasniku Dalmacijacementa, zbog ostvarenja većeg profita, ponovno uvođene krutih goriva koja su ekološki daleko nepovoljnija od mazuta. Donošenjem gore spomenute Uredbe omogućava im se značajno veće zagađivanje okoliša nego što je dozvoljavala stara Uredba, a i propisi koji vrijede u EZ. Ministricu su podsjetili, da se na području Solina i Kaštela nalaze tri tvornice cementa, na međusobnoj udaljenosti od samo 3 - 4 kilometra, od kojih je "Sv. Jure" u Kaštel Sućurcu jedna od najvećih cementara u Europi. Zato ponovno uvođenje krutih goriva sa mogućnošću spaljivanja otpada u tehnologiji proizvodnje cementa, uz primjenu Uredbe o graničnim vrijednostima emisije onečišćujućih tvari iz stacionarnih izvora, za ovaj kraj znaći ekološku katastrofu . Tražili su od Vlade RH, da hitno poništi važeću Uredbu o GVE štetnih tvari u zrak iz stacionarnih izvora, te da donese uredbu koja će biti u skladu sa propisima u zemljama EZ. Podržali su i GRIN iz Koromačna u njihovim zahtjevima da se zabrani spaljivanjenje otpada u tvornici cementa – spalionici otpada ( i opasnog otpada ) , s izdavanjem potrebnih dokumenta – rješenja za prestanak spaljivanja otpada i provedbom. Isto tako su tražili , da se osigura i uspostaviti sveukupni , cjeloviti , svestrani, neovisan , učinkovit sustav nadzora – monitoring za cementare, te  da se definira i uspostavi model nadoknada za preostali sveukupni ( ne samo eko ) negativni posredni i neposredni utjecaj cementare, koji neće nestati niti po korekciji .

Pučki pravobranitelj, gospodin Klarić je u potpunosti podržao predstavnike ekoloških udruga u njihovim nastojanjima, te je obećao da će tražiti hitno ukidanje važeće Uredbe o ispuštanju onečišćujućih tvari u zrak i da se GVE štetnih tvari vrate na prijašnje propise, odnosno da se usklade sa europskim propisima.                                           

 

 
Na vrh

 

2004-05-30