Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Cementare

 

 

  Ugljen, petrol-koks i smece

Nize je dio teksta razmijenjenog izmedju prof. Tomislava Lerotica iz udruge Sunce i Morane Mratovic - glasnogovornive DC-RMC-a.

___________________

From: tL
Sent: Thursday, April 18, 2002 11:03 AM
To: Morana Mratovic        [glasnogovornica DC-RMC-a]
S
ubject: RE: ugljen, petrol_koks i smece

T.L.: Dobar Dan u dC RMCu,

hvala na mailovima,
u vremenskoj sam stisci pa cu komentirati samo poneke recenice iz Vasih mailova.

>>sami zelimo biti "environmental friendly"

T.L.: ovo o prijateljskom okruzenju su doskocice koje su lansirali nuklearci, kod nas je propagira APO, a koriste je najveci zagadjivaci: HEP, INA ...

>>Nadam se da cete nam uskoro doci makar u kratak posjet.

T.L.:  Ne, nemam namjeru doci jer se bojim da bih prosao kao i gospodin Pribudic na prvom sastanku povjerenstva, 19.12.01., kad mu je kum Vinko ili kako ga sada zovu Don Janjak, odgovorio na ovaj nacin:

A.Pribudic je upitao predstavnika Ministarstva, gosp. Belamarica, zasto udruge nisu dobile rjesenje o prihvacanju studije utjecaja na okolis i kako Ministarstvo obrazlaze da je studija prihvacena, a da nije razmatran i utjecaj na more, sto je bila primjedba Instituta za ocean. i rib. Prije nego sto je gosp. Belamaric odgovorio, diskusiju je prekinuo gosp. Janjak upozorivsi gosp. Pribudica da to nije tema sastanka, te da takve razgovore moze voditi s predstavnikom Ministarstva izvan podrucja DC-a ,a dok je u njihovim prostorijama moze razgovarati samo o zadanoj temi.

(Ovo je dio naseg zapisnika.Zasto u Vasm zapisniku 1.sjednice ovo nedostaje?) Buduci da se s Vama moze govoriti samo o ZADANIM TEMAMA, odustajem od posjete.

Nisam navikao govoriti po diktatu, zbog toga sam 1973. otisao vani. Danas, u Hrvatskoj imam slican osjecaj nelagode kao i sedamdestih godina.

Lopovluci, korupcija, netransparentnost....

dC RMC i politicari ignoriraju potpise 15 000 susjeda tvornice, a Vi

kazete "samo zelimo biti environmental friendly" i zalazete se za "prijateljsko okruzenje".

Pisete kako su decki iz Londona sve posteno platili....oh da, da. Najprije se netko pobrinuo da se umanji vrijednost tvornica DCa. Nakon toga su se neki bivsi "djelatnici" naglo obogatili i avansirali u Zagrebu i okolici....

>>E kad bi svi gospodarski subjekti u nasoj zupaniji bili pod istim tretmanom kao i mi. Ni inspektori ni novinari, a ni "zastitari" upravo nas ne ostavljaju ni caska na miru. Ponekad se zapitam, je li zaista moguce da im ne smetaju svi ostali oneciscivaci, koji jos ni ne razmisljaju o svojim programima sanacije, ili je posrijedi nesto drugo? Ali ne, ne zelim biti toliko zlocesta; zelim vjerovati u dobre i iskrene namjere nasih "napadaca". Mozda stvarno ne vide i ne primjecuju.

T.L.: Angazirajte se u jednoj od udruga, pomognite "zastitarima". "Napadajte", pomognite da se jos poneka stvar ucini boljom. Mi radimo koliko mozemo. Zbog obveza na poslu ostaje mi malo vremena za rad u

udrugama. Osim toga, zbog dugogodisnjeg volonterskog rada zapustio sam neke

druge, mojoj dusi drage stvari koje cu nastojat iducih godina raditi. Osim toga mislim da su udrugama potrebni dobri mladi i angazirani nepotkupljivi pravnici i prije svega puno novaca... barem onoliko koliko vi dajete sportskim drustvima, skolama za domjenke s medijima i udrugama......

Zar to nije cinizam da direktor tvrtke koja je odgovorna za oneciscenje Jadra podize zelenu zatavicu u SKOLI. Koja edukativno ekoloska poruka se krije iza tog cina. Gdje je lova tu je i ekologija ?

>> Emisije stetnih tvari u cementnoj industriji nigdje u svijetu nisu zabrinjavajuce, upravo zbog specivicnog kemijsko-tehnoloskog procesa.

T.L.: Preporucujem Vam da pogledate linkove na stranici: http://pubwww.st.carnet.hr/sunce/piromanija.html

>>Vrsta energenta tu ima minornu ulogu. Opet napominjem: govorimo samo o ugljenu, za smece nemamo nikakvih planova.

T.L.:  Ministar Kovacevic nikada nije demantirao svoju izjavu datu nakon razgovora s g. Janjkom, pred Bozic 2000. Prica se da ga je cementaski lobi vodio u Svicarsku na "studijskom putovanju" gdje se upoznao s tehnologijom spaljivanja u pecima. Sve sto se radi/ili ne radi u zupaniji s komunalnim otpadom upucuje na planiranje spaljivanja.

I na kraju dvije /stare/ molbe:

Mozete li mi kopirati i poslati nacrt iz kojih se vide sve planirane nove hale u odnosu na postojeca postrojenja/zgrade.

>Zamolio bih Vas da mi posaljete adrese tvornica Gmunder i Obourg (Austrija) Dotternhausen, Dortmund,Erwitte i Wittekind (Njemacka).
Ova mjesta/cementare navedene su u listi tvornica s opisom energenta koju ste nam Vi dali pred kraj 2000.god.

Srdacno Vas pozdravljam.

Tomislav

 

 

 
Na vrh

 

2002-04-18