Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Cementare

 

 

  Račan, Banac, bratski narodi i cementna industrija - sloga do neba

Zdeslav Hrepić

------------------------------------------------------------

-----Original Message-----
From: Hrepic, Zdeslav
Sent: Tuesday, July 29, 2003 10:07 AM
Subject: Racan, Banac, bratski narodi i Cementna industrija - sloga do neba

Racan i njegovi suradnici nastavljaju siriti svoj dosad ionako nevidjeni repertoar politickog i moralnog licemjerja, nesposobnosti i beskrupuloznosti.

U ovom "broju" 3 stvari:

1. Racan bira Ivu Ban(d)ca za ministra zastte okolisa - povijesnicara koji je udarao u note "strucnosti" sve dok njemu samom nije ponudjenao mjesto "zastitara okolisa".

Večernji list, 17.07.2003.

KRITIČAR BANAC U RAČANOVU VLADU

Zagreb - Ivo Banac, šef LS-a, u petak će potpuno neočekivano biti imenovan ministrom zaštite okoliša i prostornog uređenja, što nam je jučer potvrđeno u petorci. Ba tom će mjestu naslijediti Božu Kovačevića, koji preuzima veleposlaničku dužnost u Moskvi, a danas će biti razriješen ministarske. Bančev ministarski uzlet veliko je iznenađenje jer je donedavno, braneći svog kandidata Dražena Susića, kojega Račan nije htio prihvatiti, u prvi plan isticao stručnost za to područje te žestoko kritizirao nekompetentnost Račanove vlade, a SDP i HNS optužio za korupciju.

U političkim kuloarima komentira se da je Račan smirio Bančev temperament, a da se Banac prodao za povlastice. Članove predsjedništva LS-a, koje nije skupio na sjednici mjesec dana, Banac je obavijestio kako ga premijer zove u vladu i zatražio podršku. Na primjedbu da ide u vladu koju je toliko kritizirao, odgovorio je da su se promijenile okolnosti.

Novi list, Datum objave: 29.7.2003 Rubrika: Reagiranja

STJEPAN TOT, SLATINA: PAD ISUŠITELJA MOČVARE U VLASTITU MOČVARU

E, moj Saša, vidi kak' se Banac snaša'!

"Treba čestitati i malom zvjezdanom Ivici koji je ovim potezom pokazao neiscrpni repertoar bezosjećajnog političkog profesionalca"

 

2. Netom nakon ustolicenja novi Ministar zastite okolisa (inace iz LS-a kao i njegov prethodnik, Bozo) dodijeljuje Dalmacijacement-RMC group "priznanje Ministarstva za zaštitu okoliša i prostorno planiranje za poseban doprinos zaštiti okoliša u kategoriji društveno odgovornih tvrtki. To je zapravo kompliment tvrtki koja, otkako je na mjesto direktora došao Vinko Janjak, neprestano ulaže u zaštitu okoliša, a sam direktor ne propušta priliku naglasiti važnost ekostandarda."

DALMACIJACEMENTU PRIZNANJE MINISTARSTVA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Cementaški rajski vrt
http://www.slobodnadalmacija.hr/20030723/split07.asp

Izvrsan naslov. Kastela - CEMENTASKI rajski vrt

Dodao bih: Hrvatska - MAFIJASKI rajski vrt

 

3. Racan, nakon sto je Sloveniji dao dio mora, uzeo od njih nuklearni otpad da bi ga pohranio u Hrvatskoj, nakon sto je dao Srbiji da patrolira Hrvatskim dijelom mora uz Prevlaku - sada mutavo gleda kako Slovenci sa Srbima i ostalim, njemu odavno i odvec "bratskim narodima" dijele ono sto im jos nije dao od Hrvatskog mora. Podijeli Ivice bratski, dakako. Cacino ti je, cije drugo.

U POVODU POZIVA NA MEĐUNARODNU KONFERENCIJU U BEOGRADU O PODJELI "JUGOSLAVENSKOG MORA"

Davorin Rudolf:

Neću sa Zmagom dijeliti naš Jadran

http://www.slobodnadalmacija.hr/20030728/temedana01.asp

 

 

Reagiranje pod 2.

Novi list, Datum objave: 29.7.2003 Rubrika: Reagiranja

STJEPAN TOT, SLATINA: PAD ISUŠITELJA MOČVARE U VLASTITU MOČVARU

E, moj Saša, vidi kak' se Banac snaša'!

Treba čestitati i malom zvjezdanom Ivici koji je ovim potezom pokazao neiscrpni repertoar bezosjećajnog političkog profesionalca

E, moj Saša, e moj Saša, vidi kak' se Banac snaša', doša', nam je preko bare, da ga Račan uzme u ministare! Da sam kojim slučajem stihoklepac, ovim bih stihovima najavio zabrinutom hrvatskom, a da ne bude međunarodnog skandala i američkom narodu, da se prestane brinuti za sudbinu velikog isušitelja močvare Ive Banca. S druge strane treba čestitati i malom zvjezdanom Ivici koji je ovim potezom pokazao neiscrpni repertoar bezosjećajnog političkog profesionalca koji se neiskorišten nalazi u njegovom kumrovečkom šeširu. Naravno, ne treba zaboraviti niti one koji Bančev pad u vlastitu močvaru osuđuju i kude, jer u Ivi Bancu nisu prepoznali sva ona lica i naličja koja su nas 3. siječnja 2000. g. nasanjkala i prevela žedne preko vode, a pri tom je i nekolicina iz vlastitih redova ostala kratkih rukava.

Ovaj Bančev »labuđi pjev« samo je ponovljeni dokaz da je hrvatska močvara stvorena na halapljivosti političke elite čiji je jedini cilj vlast i položaj, a tu će svoju želju svi oni pa tako i Banac opravdati dobročiniteljskim preuzimanjem odgovornosti i željama za radom za opće dobro i zajednicu. Siguran sam da nije zaboravljeno kakve smo sve gluposti i nemoralna objašnjenja u proteklih 13 g. čuli i to upravo iz grla onih kojima su usta puna odgovornosti, dobročiniteljstva i lažnog dušobrižništva. Još su nam svježa sjećanja na zlatnike i 100.000 kuna koje je nemoralna saborska družina dodijelila potpredsjednicima Sabora Pavletiću i Jalšovcu, ili dvojici ljudi koji sigurno ne spadaju među one osobe koje su takvu nagradu i takvo priznanje zaslužile, a oni su to upravo dokazali jer su uzeli novac i priznanje koji nisu zaslužili.

Najveći dio tih nezasitnih terminatora demokracije i vladavine prava svoje je dobročiniteljstvo i rad za opće dobro i zajednicu pokazao i dokazao u svojem dvorištu i izgradnji osobnih statusnih simbola koje će zahvaljujući svojim mentorima i pomagačima u Saboru i Račanovoj vladi ne samo ozakoniti, već bahato i bezobzirno ucjenjivački ostaviti u naslijeđe svojim obiteljima. To nisu samo Vrhovnik i Kutle, već je to čitav niz poznatih imena i obitelji koje bi u svakoj demokratskoj i pravnoj državi završile u zatvoru, a s njima naravno i njihovi politički suučesnci i pomagači.

Sve gore navedeno samo je dio onoga što ni vrapci na grani više ne spominju kao močvaru, već kao hrvatsku stvarnost u kojoj je sve podređeno mitu, kriminalu i korupciji, ili sistemu u kojem je osobni vrit vrjedniji od morala, poštenja, znanja i sposobnosti. Nije li tom i takvom društvu i državi upravo Ivo Banac najavio rat do istrebljenja, a sada kada je očigledno shvatio da narod baš ne pada na njegovu prodaju mačka u vreći, vitlanju mačem i uzvikivanja držite lopova s kojim će ne samo sjediti, već će kao novopečeni ministar uhvaćen u zamku političkog samopreživljavanja vedriti i oblačiti. Račan je lukavo i bez velikog truda očigledno zasladio ministarski odabir kojim je nesuđenog »gerilca« i »paradigmu neukrotivog« Banca, spasio od političke anonimnosti.

Banac će zbog ministarskog položaja ostati član koalicije koju vode »Račanov strah, haesesovsko-haenesovska korupcija i slamnati šešir«. Banac je postao članom Vlade, ili »ustanove spremne na glumatanje, a nesposobne za bilo koju ozbiljnu promjenu«. Banac je kolega »slamnatog šešira« i društva osnovanog za zelenim stolom u Saboru, umjesto na biralištima, ali molit ću lijepo zašto bi baš g. Banac morao dokazivati da on nije osoba zastarjelog i prošlošću osjetno opterećenog političkog mentaliteta. Idemo dalje! – reagira Stjepan Tot iz Slatine.

--------------

Sastavio

Zdeslav Hrepic

 

     

 

2003-07-29