Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

GMO

 

 

 

GMO delikventi pod Hebrangovom zaštitom

Ministar zdravlja stiti prekrsitelje zakona (koji u svoje proizvode ubacuju cak i vise genetski modificiranigh sastojaka nego im to vlast sirokogrudno dopusta) na nacin da ne objavljuje njihova imena. Zato jer imena nisu objavljena ne naplacuje im se ni kazna. Neispravni proizvodi ostaju na policama, kupci mogu gatati sto je opasna hrana na polici a ovu lakrdiju od kontrole ispravnosti placaju svojim oporezovanim novcem.
 
Nazdravlje
Zdeslav
 
--------------------------------------------
VEČERNJI LIST

29. travnja 2004.
GMO

   

NAKON ŠTO JE OBZNANJENO DA JE OTKRIVENO I POVUČENO JOŠ 19 PROIZVODA S GMO-OM
Potrošač inzistira na imenima GM hrane


    
Sve dok se budu skrivala imena onih koji krše propise i u prodaju stavljaju hranu s nedopuštenom količinom genetički preinačenih organizama, neće biti reda na hrvatskom tržištu.
    Savez Potrošač inzistirat će na objavi imena proizvođača koji su u hranu ugradili više od 0,9 posto genetički preinačenih organizama. Istaknuo je to glasnogovornik Potrošača Ilija Rkman i dodao kako Ministarstvu zdravstva ne može biti argument za neobjavljivanje imena spornih proizvođača to što će oni izgubiti kupce i financijsku dobit.
    Podsjetimo, ministar zdravstva Andrija Hebrang prekjučer je Večernjem listu kazao kako zbog slučaja poduzeća Pipo, koje je nakon afere s GMO-om izgubilo milijune kuna, te mu prijeti otpuštanje 500 radnika, neće objaviti imena proizvođača u čijim je proizvodima pronađeno previše GMO-a.
    Pomoćnik ministra Ivo Afrić i jučer je ponovio da potrošači nemaju razloga za brigu jer su sporni proizvodi povučeni s polica, a pojedinosti će, najavio je, biti objavljene danas. Budući da trgovci ističu kako njima nisu stigli nikakvi nalozi za povlačenje bilo kakvih proizvoda s polica, valja se nadati da će ministarstvo današnjom objavom napokon razjasniti tko je zapravo i odakle uklonio sporne proizvode.
    Smiju li odgovorni zatajiti imena proizvoda s GMO-om?
Silvana LAUŠ MRVELJ

Na vrh

 

2004-04-29