Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Globalno Zatopljavanje

 

 

 

Šef Shella »vidi vrlo malo nade za svijet«

Jasna Zanić Nardini
Vjesnik

Preuzeto sa: http://www.vjesnik.com/html/2004/06/19/ClanakTx.asp?r=van&c=7

Lord Ron Oxburgh je izjavio da je zabrinut za planet ako se ne zaustave štetne emisije ugljičnog dioksida / Smatra da je hitno potrebno uhvatiti i izdvojiti emisije ugljičnog dioksida i pohraniti ih ispod zemlje

LONDON (Od Vjesnikove dopisnice) - Lord Ron Oxburgh, novi šef britanskog ogranka Shella, jedne od najvećih naftnih kompanija na svijetu, priznao je da »vidi vrlo malo nade za svijet« ako se ne zaustave štetne emisije ugljičnog dioksida. U vrlo otvorenom intervjuu za britanski list Guardian, on je izjavio da je »zbog klimatskih promjena koje se događaju, zaista vrlo zabrinut za planet«.

Lord Oxburgh smatra da je hitno potrebno uhvatiti i izdvojiti emisije ugljičnog dioksida i pohraniti ih ispod zemlje. Kako je poznato, ugljični dioksid je plin koji izaziva štetni »učinak staklenika« i tako doprinosi globalnom zatopljavanju. Šef Shella, ugledni geolog i bivši akademik tvrdi da je postupak izdvajanja kompliciran, ali da bez toga nema mnogo nade za svijet. »Nitko ne može biti opušten pri pomisli o ispumpavanju današnjih količina ugljičnog dioksida« u atmosferu, tvrdi on.

Naftna industrija već je neko vrijeme na meti boraca za zaštitu okoliša. Posebno velikim krivcem znanstvenici smatraju jedan od njenih glavnih proizvoda, automobilski benzin. Automobili iz svojih ispušnih cijevi dnevno izbacuju goleme količine ugljičnog dioksida.
Glavni savjetnik britanske vlade za znanost David King izjavio je u siječnju da su klimatske promjene veća opasnost za čovječanstvo negoli terorizam. Do vrlo sličnog zaključka došla je i CIA u jednom svom nedavnom izvješću. Oxburgove ocjene nimalo ne odstupaju od toga.
Neki ekološki aktivisti primjećuju razlaz u pristupu između progresivnijih naftnih kompanija poput Shella, koje ulažu u alternativne izvore energije, i nekih tradicionalnih firmi, posebice onih američkih.
Najveći i najutjecajniji u toj drugoj skupini je ExxonMobil. Predsjednik te kompanije, Lee Raymond, svojedobno je izjavio kako njegova tvrtka »ne vjeruje da je znanstveno dokazana veza između fosilnog goriva i (globalnog) zatopljavanja«.
Prijedlog lorda Oxburgha o izdvajanju ugljičnog dioksida također će izazvati rasprave. »Kritičari tvrde da je ta ideja skupa i vjerojatno nedjelotvorna dimna zavjesa za nastavak oslanjanja na fosilna goriva«, podsjeća Guardian. Taj je list lani, međutim, otkrio da britanska vlada razmišlja o izgradnji nacionalne mreže cjevovoda, kroz koje bi se transportirali milijuni tona ugljičnog dioksida iz britanskih elektrana, da bi se pohranili u rezervoare smještene ispod Sjevernog mora.
Postoje i drugi načini skladištenja tog štetnog plina, ali se uvijek radi o golemom i teško izvedivom zadatku. Shvaćajući to, lord Oxburgh tvrdi da je zabrinut za planetu, jer ne vidi nikakav drugi pristup.
Drugi pristup bio, bi, dakako, manje oslanjanje na fosilna goriva, posebice naftu. Bryony Worthington iz organizacije »Friends of the Earth« smatra kako »nije odgovoran stav reći da ćemo obećati izdvajanje (ugljičnog dioksida), ali ako ti planovi ne budu funkcionirali, svijet je stradao«. Dodaje da je lord Oxburgh »bio mudar kad je dao na znanje da je zabrinut, istodobno ne obećavši da će išta poduzeti u vezi s time«. Istraživanja, inače, pokazuju da je razina ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi najviša u zadnjih 450.000 godina.

Jasna Zanić Nardini

 

 

Na vrh

 

2004-06-19