Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

EKOOPASNOSTI Balastne vode, vađenje kamena, sprega sumnjivih investitora i vlasti...

2006-05-20

TROVANJE MORA KAD LOKALNA VLAST NEĆE, PREDSTAVNICI
EKOUDRUGA ZAOŠTRAVAJU BITKU ZA ZAŠTITU PRIRODE

BLOKIRAT ĆEMO ŠIBENSKI KANAL

GLAVA U PIJESKU Lokalne i državne institucije zabijaju glavu u pijesak pred nepopravljivom štetom koju stvaraju kamenolomi. Brodovi što prevoze kamen iskrcavaju nekažnjeno otrovne vode u šibenskoj luci, a Duboka se opet počinje spominjati kao terminalna destinacija za prekrcaj nafte

Šibenske ekološke udruge "Plavi val", "Žir" i "Jež" posegnut će za svim legitimnim sredstvima zaštite prirode i interesa građana, pa i blokadom Kanala sv. Ante ako resorne lokalne i državne institucije nastave zabijati glavu u pijesak pred gorućim ekološkim problemima na šibenskom području. Jedan od takvih problema su deseci legalnih i nelegalnih kamenoloma kojima se nekažnjeno otvaraju žive rane na tkivu zemlje i osigurava egzistencija malobrojnih, a istodobno nanosi nepopravljiva šteta okolišu jer se na tim mjestima poslije stvaraju ilegalna smetišta i truju podzemne vode. Kazano je to na konferenciji za novinare koju je vodio Vjeran Piršić, predsjednik Eko-Kvarnera i koordinator Plavog foruma, uz domaće ekosnage, Eriku Popović, Dolores Baranović i Antu Vukmana, čelnike i aktiviste lokalnih udruga. Kamenolomi su, naglašeno je na skupu, pridonijeli drugoj jednako opasnoj pojavi koja eskalira upravo ovih dana.

Ugroženi ribari

— Svjedoci smo zagađenja šibenske luke tonama balastnih voda koje su potencijalno opasne za morsku floru i faunu. Posljednji primjer je ukrajinski brod "Slavutić 7". Svi smo ugroženi takvim stanjem, a prioritetno ribari i uzgajivači školjki kojima je egzistencija vezana uz more. Još smo prošle godine tražili od svih institucija zabranu izmjene balastnih voda u šibenskoj luci, no, zbog nedostatne zakonske osnove, nitko nije reagirao. Nastavi li se i dalje trovanje mora, bit ćemo prisiljeni pozvati građane na neposluh. Možda će se nešto promijeniti kada se teretnom brodu, kočaricama i malim brodovima zapriječi ulaz u luku — kazala je Erika Popović, predsjednica "Zelenog vala". Dodala je kako je udruga kojoj je ona na čelu također ostala kratkih rukava tražeći reakciju institucija i u slučaju korištenja uvale Duboka.

Zbog Duboke pred sud

— Od Lučke uprave Šibensko-kninske županije zatražili smo preslik Ugovora o koncesiji za prekrcaj nafte u Dubokoj, koji je sklopljen s tvrtkom Milodraga Gadže "Europa Mil". Nije nam udovoljeno pa ćemo isti zahtjev proslijediti državnom tajniku za more. Ponovi li se šutnja administracije, onda ćemo pred Upravni sud zbog uskraćivanja prava na pristup informacijama. Idemo do kraja jer je Gadže javno obznanio kako nije odustao od terminala, već je trenutačno u drugom planu zbog pritiska javnosti — najavila je čelnica "Zelenog vala".

Marina JURKOVIĆ

   

 

Borba protiv trijada

Glavna obveza Plavog foruma jest, prema Piršićevim riječima, borba protiv trijada na cijelom Jadranu, od Savudrije do Konavala.
— Ne radi se o obliku mafijaške organizacije, već novoj pojavi koja podrazumijeva investitore "teške" milijune eura, često nepoznatog podrijetla, struke koja ne priznaje pravila, već je spremna potpisati bilo koji projekt ako je dobro plaćen, te korumpirane lokalne vlasti. Vlast može biti i dobronamjerna, no u želji da, primjerice, nekom području osigura kvalitetnu opskrbu vodom ili riješi drugo infrastrukturno pitanje, pristaje na neprihvatljive zahvate u prostoru — rekao je Piršić. Napomenuo je kako je civilno društvo organizirano u udruge jedina brana od velike invazije kapitala koji je stigao na more samo s ciljem vlastita oplođivanja i iskorištavanja prirodnih potencijala.

 

- - - - - -

 

 

EKOOPASNOSTI Balastne vode, vađenje kamena, sprega sumnjivih investitora i vlasti...

Kamenolomi su rane na tkivu Zemlje

Autor Goran Šimac

 Vecernji List / 22.05.2006 17:51

 

ŠIBENIK – Hrvatska obala od Savudrije do Konavala izložena je devastaciji – onečišćenju okoliša, apartmanizaciji i betonizaciji, kamenolomima, ispuštanju balastnih voda u more, tunogojilištima, golfskim terenima, neodgovornom urbanizmu... Stoga je potrebna reakcija civilnog društva, koje treba biti korektor ili brana devastaciji Jadrana – upozorio je jučer u Šibeniku Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner. Piršić, inače čelnik udruge koja je digla glas protiv naftovodnog projekta DružbAdria, ujedno je koordinator Plavog foruma koji okuplja više ekoudruga širom hrvatske obale.

Protiv utovara nafte

U povodu Dana planeta Zemlje sastao se s aktivistima udruga Plavi val, Žir i Jež te su upozorili na najveće ekološke probleme u županiji i šire.
– Kod nas sada postoji nešto nalik Trijadama, hongkonškoj mafiji. Prvo, imamo investitore koji su “teški” milijune eura s porijeklom koje je u pravilu nepoznato. Potom imamo naše stručne službe koje su kadre obaviti bilo koji posao ako je dobro plaćen.

Treće su lokalne vlasti, koje mogu biti korumpirane – objašnjava Piršić pozadinu aktualne devastacije obale. U Plavom forumu upozoravaju na to da oni nisu protiv razvoja, no ističu da svaka investicija dugoročno ne donosi razvoj. Dolores Baranović i Erika Popović iz šibenske udruge Plavi val ponovno su upozorile na opasnost da se u uvali Duboka u šibenskoj luci sagradi terminal za pretovar nafte.

– Građani su protiv toga da se u gradu obavlja ukrcaj i prekrcaj nafte. Kada bi nam kojekakvi privatni tankeri plovili kroz luku, moglo bi se dogoditi i da eksplodiraju, kao što se nedavno dogodilo u Solinu – kazala je Popović. No, jedan od najvećih aktualnih problema jesu onečišćene balastne vode koje u zatvorenom šibenskom zaljevu ispuštaju brodovi što prevoze kamenje u Veneciju i tako ugrožavaju podvodni svijet.

Kamen za Veneciju
– To je suludo. Mlečanima smo već u povijesti dali šumu da sagrade Veneciju, a sada im dajemo kamen da spasimo Veneciju, sve radi profita. Inače, Talijani su trajno zabranili površinske kamenolome. Čini mi se da je kataklizma na hrvatskoj obali već počela – naglašava Piršić. U županiji je otvoreno na desetke što ilegalnih što legalnih kamenoloma, koji su žive rane na tkivu Zemlje. A poslije posluže kao smetišta te onečišćuju izvore vode, alarmiraju.

 

  Na vrh