Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Jadran

 

 

 

Odgovor na članak: “Ekolozi kao alge ubojice”

Zdeslav Hrepić
Članak poslan uredništvu obodne Dalmacije za rubriku “Tribina”. Nije objavljen

-----Original Message-----
From: Hrepic, Zdeslav
Sent: Tuesday, May 20, 2003 9:44 PM
To: 'tribina@slobodnadalmacija.hr'
Cc: 'glavniurednik@slobodnadalmacija.hr'
Subject: Odgovor na clanak: “Ekolozi kao alge ubojice”

Uredništvu Slobodne Dalmacije

Za rubriku “Tribina”

Postovani,

Molim Vas da objavite ovaj dopis koji je reakcija na clanak “Ekolozi kao alge ubojice” objavljen u Slobodnoj Dalmaciji od 23.4.03. U tom se clanku bezrazlozno i neargumentirano napadaju svi koji sebe smatraju "ekolozima" pa vas molim da uvrstite ovaj odgovor koji je napisan u ime udruga za zaštitu okoliša “Sunce” iz Splita i “Lijepa naša Kaštela”iz Kaštela. Tekst odgovora nalazi se nize u e-mailu kao i u attachmentu.

Unaprijed zahvaljujem na uvrstenju

Mr. Zdeslav Hrepić

Pujanke 81

21 000 Split

-------------------------------------------------------------

 

Javljam se vašem cijenjenom listu povodom članka pod naslovom “Ekolozi kao alge ubojice” koji je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji od 23.4.03. U tom se članku g. Miro Kučić na neutemeljen, potpuno neargumentiran i zloban način okomio na sve ljude koji sebe nazivaju ekolozima. Pritom je iz teksta vidljivo da on prvenstveno aludira jednostavno na zaljubljenike u prirodu koji imaju volje ne samo govoriti i ukazivati na uništavače prirode, nego u tom smislu i nešto konkretno učiniti.

Zbog čega g. Kučiću smetaju volonteri koji, izmedju ostaloga, rade i na zaštiti Jadrana (od kojega g. Kučić kaže da živi) od tankerskih havarija, od "Eko projekata" koji zagađene fekalne i industrijske, nepročišćene vode prebacuju iz vale u valu, od nasipanja mora…? Ekolozi nadalje pokušavaju zaštiti zdravlje ljudi konstantno upozoravajući npr. na pogubnost spaljivanja otpada i izuzetno nepovoljne ekološke standarde koje je, na radost zagađivača, nedavno donijela hrvatska vlada. Također “usput” organiziraju recikliranje otpada i aktivna čišćenja okoliša. Na otocima, ekolozi rade na uzgoju autohtonog otočnog bilja (izmedju ostalog i rogača s kojim se g. Kučić neukusno i basmisleno sprda) i na revitaliziranju zapuštenih vodenih lokvi koje mogu, kao sto su i prije, igrati izuzetnu ulogu ne samo u otočnom stočarstvu nego i u zaštiti šuma od požara. Ekolozi, također nastoje zaštiti jadranski riblji fond a time i jadransku tunu od izlova i uništenja. G. Kučić sve njih bez ikakvih argumenata uspoređuje sa algama-ubojicama (?!?). Postavlja se pitanje zašto bi to učinio direktor poduzeća koje se bavi izlovom ribe? Ne idu li njemu navedene aktivnosti ekologa u prilog? Nažalost, zbog “specifičnosti” rada moderne riblje industrije, odgovor na ovo pitanje je očito niječan.

Uzgoj ribe na način g. Kučića ekvivalent je monokulturi u poljoprivredi. Ona obuhvaća masovni izlov ribe koja u pravilu nije dosegla svoju rasplodnu dob, dovodjenje vrsta čije prirodno stanište nije u Jadranu, tov ribe neprirodnom hranom (često za ljudsku prehranu neupotrebljivom ribom i od nje dobivenim brašnom) i u neprirodno gusto naseljenim kavezima. U takvim uvjetima nije izvjesno da bi riba ostala zdrava i da bi njen prinos bio zadovoljavajući bez antibiotičkih i hormonskih dodataka (kojima se onda usput hrani i riba izvan kaveza). Kad je riječ o tuni, ona se iz divljine izlovljava u pravilu prije nego naraste, odnosno prije nego dospije u rasplodno doba čime joj se onemogućava rasplod. Uz ovakav način «uzgoja», samo je pitanje vremena kad će taj biznis sam sebe pojesti. E, da je kojim sretnim slučajem g. Kučić sam shvatio poruku svojega oca, kojega spominje u ovom istom članku, a koji je pustivši nedoraslog jastožića nazad u more rekao: “Evo mali kad naresteš, onda ćemo te ulovit.” Naime ako se nastavi “uzgajati” na način na koji to rade “spasioci mora” poput Kučića, tuna iz Jadrana će prije ili kasnije nestati.

Nakon tova, uzgajivači (ili po g. Kučiću “otkočitelji života”), bukvalno kolju tune u kavezima uzavrelim od agoničkih pokreta ovih životinja time dodatno “obogačujući” okolinu tovilišta krvlju i iznutricama. Začuđujuće je da ništa od navedenog ne smeta g. Kučiću da konzerve “Sardine” kiti nazivom "Zdrava hrana". Nije navedeno na temelju čije analize i na temelju kakvih kriterija te konzerve zaslužuju ovaj atribut pa se postavlja pitanje jeli i to samo još jedan oblik manipuliranja javnosti kao i gore spomenuti članak.

Sve ovo objašnjava naizgled neshvatlji animozitet direktora Kučića prema “ekolozima”. U svijetu pa tako i kod nas neprestano raste broj angažiranih volontera-ekologa što je rezultiralo da su se našli na putu brzog profiterstva koji u svojim bilancama nema prirodnu ravnotežu, održivi razvoj niti ljudsko zdravlje. Zato glasnogovornici brze zarade pokušavaju ukloniti ekološku prepreku . Model koji pritom g. Kučić primjenjuje je već viđen i - uvijek isti: zagađivači sami uzimaju krinku zaštitara prirode (egzemplar ovakve vrste farse je Dalmacijacement-RMC).

Tako direktor Kučić, iako ničim dokazano, na svojim konzervama rabi krilaticu: “Mi volimo, poštujemo i čuvamo planet zemlju". Istodobno, zagađivači optužju ekologe za “zaustavljanje napretka” odnosno, kako bi g. Kučić rekao – “kočenje života”. Međutim za razliku od ekologa, koje on naziva algama-ubojicama, nije poznato da je g. Kučić kao “ljubitelj i zaštitnik zemlje” ikada ponudio rješenje ili se oglasio u javnosti zbog ispustanja u more nepročišćenih otpadnih voda, žive, azbesta, neprimjerenog odlaganja opasnog otpada i radioaktivne šljake čiji opasni sastojci završavaju u moru. Takvim zalaganjem opasnih bi onečišćenja u moru bilo manje, a g. Kučić bi u budućnosti mogao prodavati zdravu hranu možda i uz potvrdu nekog neovisnog instituta. Mislim da bi takav pomak uistinu zaslužio naziv “napredak”. Bilo bi također zanimljivo znati na kojim lokacijama g. Kučić lovi zdravu, jadransku tunu i koje konkretne korake poduzima za zaštitu tih lokaliteta.

G. Kučić je svoj napis, u kojem neargumentirano blati ljude kojima je više stalo do prirode nego do profita, započeo pjesničkim opisivanjem svojih sjećanja na ribarenje sa svojim ocem. Nastavio je sa zgodom o nekakvom propalom Austrijskom poduzetniku i završio napadima na sve one koji pokušavaju zaštititi prirodu, bez ikakvog suvislog pojašnjenja kako je to sve skupa povezano i bez ijedne riječi o tome što točno i tko točno od Kučićevih optuženika radi - a što nebi trebalo.

Mr. Kučić je ovako definirao one koje je posjeo na optuženicku klupu: “Neka nova vrsta zaštitnika našeg mora, krša i stine” koji “nazivaju sebe ekolozima”. Tužitelj zatim niže svoje optužbe:

1. Narodili su se.

2. Zakočili su život.

3. Ekologiju su pretvorili u religiju

Kako se od ovakvih potpuno nedefiniranih optužbi braniti? Nikako naravno. Dobra stara tehnika... Ranije bi ovo bilo glasilo: “Radili su protiv naroda i države”. Nažalost, “ovih nesriknjih 10 zadnjih godin” kako bi rekao g. Kučić, nije bilo dovoljno da izbrišu ove dobro utabane prakse, makar su mnogi bivši komunisti za to vrijeme postali poduzetnici, kapitalisti – zar ne g. Kučiću?

G. Kučić dokazuje krivnju ekologa za “zakočenje života” tako što navodi da je izvjesni austrijski turistički poduzetnik u Sutivanu propao, a g. Kučić jos uvijek zapošljava ljude na organiziranim izlovu tuna za Japance. Iako znanstveniku, Miru Kučiću nije upalo u oči da njegov “dokaz” nema nikakve veze niti sa opužbom (s kojom ništa ni nemože biti povezano), a sa optuženima jos manje.

U svojim maštovitim konstrukcijama, g. Kučić ide toliko daleko da nalazi za shodno čak i podijeliti državu na dva dijela i sve one koji mu smetaju u zgrtanju profita smjestiti u onaj dio u kojem mu neće smetati. Možda g. Kučiću nije palo na pamet da bi većina Milnarana, ako bi slijedili njegovu vlastitu logiku, s guštom podijelila otok Brač tako da g. Kučić ostane u dijelu iz kojega neće moći uništavati njihove vale.

U smislu svega navedenog, za nadati se da je od životne mudrosti naših starih, u nama ipak ostalo nešto više nego što bi se to dalo zaključiti iz navedenog članka g. Kučića.

Ispred udruga za zaštitu okoliša “Sunce” iz Splita i “Lijepa naša Kaštela”iz Kaštela.

Piše Mr. Zdeslav Hrepić
Pujanke 81
21 000 Split

 

------------------------------------------

Nize je opetovani zahtjev za objavom clanka - sa naivnim "pozivanjem na profesionalizam".

-----Original Message-----
From: Hrepic, Zdeslav
Sent: Saturday, June 21, 2003 3:30 PM
To: 'tribina@slobodnadalmacija.hr'
Cc: 'glavniurednik@slobodnadalmacija.hr'
Subject: RE: Odgovor na clanak: “Ekolozi kao alge ubojice”

Postovani,

Kako nas odgovor na uvredljivi clanak vaseg kolumniste Mira Kucica niste jos objavili, molimo vas jos jednom, pozivajuci se na vas profesionalizam da to ucinite.

Tekst odgovora nalazi se nize u mailu i u attachmentu.

S postovanjem


Ispred udruga za zaštitu okoliša “Sunce” iz Splita i “Lijepa naša Kaštela”iz Kaštela.
Piše Mr. Zdeslav Hrepić
Pujanke 81
21 000 Split

Na vrh

 

2003-05-20