Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Jadran

 

 
UNATOČ OČEKIVANJIMA OTOČANA, PROMJENA VLASNIČKE STRUKTURE DIOKIJA ZADRŽAVA PETROKEMIJU NA KRKU

Petrokemija »pušta korijenje« u Omišlju
Uz oživljavanje proizvodnje VCM-a planira se i nova proizvodnja PVC-a, a najavljena investicija premašuje 30 milijuna eura

OMIŠALJPromjena vlasničke strukture Diokija, u čijem sastavu posluje i Adria procesna industrija u Omišlju (nekadašnja DINA), donijela je nove ideje o njenoj budućnosti, koje se sigurno baš i neće dopasti zastupnicima ideje o izgonu industrijskih pogona sa sjeverozapadnog dijela otoka Krka ili barem njihovom smanjenju na najmanju moguću mjeru.

 
Nakon što je postrojenje za proizvodnju vinil klorid monomera, poznatije kao VCM nedavno uz velike troškove uspješno zatvoreno, a najveći dio zaposlenih u njemu zbrinut programom namijenjenom tehnološkom višku, novi vlasnici planiraju ponovo pokrenuti rad ovog dijela industrijskih postrojenja u uvali Sepen kraj Omišlja.
 
»S obzirom na nedavno provedeno restrukturiranje te novu vlasničku strukturu Adria procesne industrije možemo slobodno reći da je izgledan jedan novi početak petrokemije u Omišlju«, kaže pomoćnik Uprave Diokija d.d. Zagreb Ivica Debelić. »Intencija novih vlasnika i Uprave je nastojati ponovo pokrenuti i obnoviti proizvodnju VCM, a planira se i proizvodnja PVC-a koja do sada nije postojala u Omišlju. Procjenjuje se da će za pokretnje pogona VCM-a biti potrebno uložiti pet milijuna eura, uvođenje PVC postrojenja stajat će oko 20 milijuna eura, a za povećanje kapaciteta današnje proizvodnje polietilena bit će potrebno oko 6 milijuna eura.
 
Trenutno u Adriji ima 273 zaposlenih, a ubuduće nema planova za daljnja otpuštanja. Dapače, sukladno nastojanjima obnove proizvodnje VCM-a moglo bi doći i do dodatnog zapošljavanja stručnjaka. S obzirom na investiciju u obnavljanje proizvodne tehnologije, u što skorije vrijeme proizvodnja u Omišlju bi trebala porasti sa sadašnjih 70 tisuća na 90 tisuća tona LDPE-a godišnje.« 

    U novoj vlasničkoj strukturi Diokija Hrvatski fond za privatizaciju ima 24 posto dionica, Hypo Alpe Adria 50,91 posto vrijednosnica, a GE OIL & GAS Trading AG iz Austrije imaju vlasnički udjel od 25 posto, dok ostatak od 0,08 posjeduje 18 malih dioničara.
 
Prioritetni ciljevi poslovanja u Adria procesnoj industriji d.d. u idućem razdoblju su unapređenje, povećanje i razvoj proizvodnje i to ne samo u baznoj petrokemiji, nego i prerađivačkoj, kako bi se na tržištu konačno plasirao gotov proizvod, poput folija za domaćinstvo, primjerice za proizvodnju kojih u Omišlju postoje dobri preduvjeti.
 
Na naše pitanje o eventualnoj suradnji s JANAF-om i rafinerijom INA-e u Rijeci o kojima se poprilično govorkalo Debelić je odgovorio kako bi se time otvorile nove mogućnosti za poduzeće, a geografska blizina odnosno povezanost, raspoloživost i infrastrukturni potencijal Adrie te industrijsko predodređenje tog dijela otoka daju realnu osnovu takvim razmišljanjima. No, u ovom trenutku vodećim ljudima u Diokiju nisu poznati JANAF-ovi planovi, pa ne mogu ni govoriti o svojim eventualnim sljedećim koracima. Osnovni naglasak u poslovanju sada je na što skorijem, još ovogodišnjem ponovnom otvaranju VCM-a, kao i povećanju postojećih kapaciteta za proizvodnju polietilena.

Iva TRUMBIĆ

 

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
 

 
VCM (vinilklorid-
monomer) je glavni sastojak za proizvodnju PVC-a (polivinilklorida).
VCM je plin bez mirisa, boje i okusa i izuzetno je eksplozivan i karcinogen
.. .
 
KAŠTELA SU SE OVOG JEDVA RIJEŠILA, A SAD ĆEMO NASTAVITI NA KRKU !!!!
 

..... Brojni su liječnici još od 1949. g. utvrdili razlicita štetna djelovanja VCM-a na jetru .....Pravo zaprepaštenje je bilo okriće Chreecha i Johansona 1974. g. da VCM uzrokuje zločudni tumor jetre, tzv. angiosarkom, koji se inaće među stanovništvom gdje nema tvornica VCM-a javlja s učestalošću 1 na 4-7 milijuna ljudi. U Kaštelima je dokazano 14 takvih bolesnika !....
dr . Mihovil Biočić
 ....

Daljnja proizvodnja polivinilklorida (PVC) u Kaštelima sigurno je ekološki štetna, ali i u ekonomskom pogledu za Kaštelane više štetna nego li korisna.
Proizvodnja PVC-a temelji se na dvjema osnovnim tvarima, a to su klor i etilen. Vinilkloridmonomer (VCM), čijom polimerizacijom dobivamo PVC, znanstveno je registriran kao kancerogena tvar, tj. uzroćnik raka.
..... U procesu dobivanja PVC-a i u katalizatorskim otpacima nastaje između ostalog dioksin. Kojeg se kolokvijalno zove Seveso dioksin,
....Nesreća u Sevesu dogodila se 1976. godine, a još i danas je 87 hektara terena ograđeno, a pristup zabranjen.
.... Kako bi se smanjile emisije žive, Njemacka zabranjuje gradnju novih PVC tvornica u kojima se proizvodnja klora temelji na amalganskim postupcima.
.... Industrija je sigurno važna zbog otvaranja dodatnih radnih mijesta, ali se u Kaštelima ne smije razvijati industrija koja je u sukobu s interesima zemljoradnje i turizma. Po mom mišljenju, time se više radnih mijesta gubi nego što ih se dobiva. Samo manjak industrijske maštovitosti, moderne ekonomske informiranosti i ekolške kulture može i dalje ustrajati na opterećivanju ionako ekološki opterećenih Kaštela.
dr. Ivo Derado

  

http://www.funda.hr/okolis.php?okolis=o2

VCM – Vinil Klorov Monomer

Tvrdnja : kancerogen za zaposlenike uključene u proizvodnju PVC-a

Pozadina : početkom 70-ih godina raspravljalo se o određenim aspektima proizvodnje PVC-a nakon što je utvrđeno da duže izlaganje velikoj koncentraciji VCM-a, kojoj su radnici bili izloženi, može imati kao posljedicu poseban tip raka.

Industrija je čim se ovo doznalo odmah reagirala, na primjer, Norsk Hydro je zatvorio na tri mjeseca svoje pogone za proizvodnju PVC-a dok se proizvodni proces nije ponovno pokrenuo. Nakon ovog, koncentracija VCM-a kojoj su radnici bili izloženi smanjena je na djelić prijašnjih razina. Nema poznatih slučajeva raka kao posljedice visokim koncentracijama VCM-a među radnicima u radnoj okolini gdje se počelo raditi s PVC-om nakon ponovnog pokretanja proizvodnog procesa.
Također se tvrdilo da je emisija VCM-a doprinjela razbijanju ozonskog omotača. Ovo nije istina. VCM je toliko nestabilan plin da se razbija znatno prije nego što dođe do stratosfere, gdje bi mogao oštetiti ozonski omotač.
Status : općenito se složilo da ovo više nije problem
Problem se odnosio na proizvodnju PVC-a, a ne na proizvodnju ili upotrebu PVC krovnih membrana

 

Nešto od literature koja se spominje :

 1. Hozo I .
  Maligni tumori u ekspoziciji VCM. Referat na I stručnom sastanku gastroenterologa Hrvatske, Bjelovar, 21-22. studeni 1993
 2. Hozo I .
  Toksicna oštecenja jetre (VCM). Tecaj "Odabrana poglavlja iz gastroenterologije". Split, 24-25.09.1999.
 3. Hozo I .
  VCM
  i angiosarkom jetre. Referat na intersekcijskom sastanku hrvatskog gastroenterološkog društva, Split, 9-10.06.1995
 4. Hozo I , Miše S, Rumboldt Z, Perić G, Biliškov J, Alfirević D, Stojan R.
  Tumori jetre u ekspoziciji VCM-u: novi slučajevi angiosarkoma jetre, Liječ Vjesn 1993; 347-51.
 

http://regija.split.info/clanak2362.html

Kaštelani konačno ispratili vinil klorid!
Objava vijesti: Srijeda, 16. Lipanj 2004.

 

U kuglama u krugu nekadašnjeg pogona Adriavinila u Kaštel Sućurcu više nema vinil klorid monomera (VCM) koji je bio prijetnja ekološkom katastrofom. Oko 54 tone VCMa isporučeni su u Makedoniju, gdje će tvornici Ohis Skopje služiti kao sirovina.

Pražnjenje je trajalo 15 dana, bez ijednog incidenta. "Cian" je Kaštelima poklonio besplatan stručni nadzor pretakanja. Mrski VCM je u dvjema cisternama, željezničkom prugom, zauvijek napustio Kaštela. Uskoro će iz Kaštela otići i dva pogona i preostali otrov nakon čega bi na prostoru od 230.000 metara četvornih trebali niknuti turistički sadržaji.

Adriavinil je od 28. studenog 2001. u stečaju, a od 2003. novi vlasnik tvorničkog pogona je Kemokompleks.

(Split.info)

 

Na vrh

 

2004-07-27