Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

From: Zdeslav Hrepic [mailto:zhrepic@fhsu.edu]
Sent: Saturday, January 15, 2005 5:38 PM
Cc: 'glavniurednik@slobodnadalmacija.hr'
Subject:
DA - bitne info - Osvrt na clanak Mira Kucica

Lijep pozdrav svima na listi.

Kratko cu navesti dio iz ranijeg maila na koji se zelim osvrnuti.

 Scenarij Apokalipse (Miro Kučić) (u cijelosti ovdje: http://www.slobodnadalmacija.hr/20041228/kolumne01.asp)

 "... Stanje možda najbolje oslikava kratak zaključak jedne od članica povjerenstva za provjeru studije utjecaja na okoliš projekta Družba Adrija.
- Sve separatne studije daju zeleno svjetlo projektu bez obzira na niz blagih upozorenja; Projekcije studije prikazane su kao loši događaji koji se smatraju jedva mogućima; Iz toga slijedi da će projekt proći neovisno upozorenjima, a kako se ionako već provodi, čemu studija i povjerenstvo. Moje prethodno mišljenje kojim bih rekla NE projektu sada sam potvrdila čitajući studiju. Moje viđenje razvoja ove teško stečene zemlje sasvim je drugo i okrenuto kvaliteti življenja njezina stanovništva, a ne da bude kloaka internacionalnih interesa.
Apokaliptični scenarij s početka teksta samo je sličica iz pakla koji bi mogao nastati. Vama "zelenima" koji ste boja globalnog poštenja. Nastali ste iz kista svemogućeg miješanjem žute boje, simbola svjetlosti, sunca, i plave, simbola morskog i nebeskog plavetnila. Na žalost, crna je boja jača. Ona začas prekrije sav spektar nebeskih boja. Ona je simbol Imperija. ... "

  [Zdeslav Hrepic]

---------------------------------------------------------

Ovaj Miro Kucic je izniman primjerak novovijekog hrvatskog tajkuna. Ovo gore zvuci tako dramaticno ali problem je sto je to iz pera covjeka koji je pred neko vrjeme - takodjer u svojoj kolumni u “Slobodnoj” -  “iznijedrio” clanak slijedeceg naslova i podnaslova:

 

Ekolozi kao alge ubojice

A onda je došlo ovih nesriknjih 10 zadnjih godina. Narodila se neka nova vrsta zaštitnika našeg mora, krša i stine. Nazivaju sebe ekolozima. Zakočili su život, a ekologiju pretvorili u religiju

 

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20030423/temedana02.asp

 

Tada su  ekolozi stali na zulj ovome ultra lijevom tajkunu kad su se usprotivili tunogojilistima koja izmedju ostaloga prijete izumiranju Jadranske tune jer se mladj tune njihovom metodom “uzgoja” sustavno izlovljava iz divljine.

Tada je brat Miro napisao u svojoj kolumni:

“Da li ekologija, zaštita okoliša ili utočište za bulumentu novovjekih vračeva, čija katastrofična predviđanja praktički zaustavljaju svaku djelatnost, pa i bavljenje ekologijom kao vrijednom i nadasve važnom ljudskom aktivnošću.
Za njih ne vrijede ni najmeritornija znanstvena mišljenja. Spremni su u svojoj površnosti i neznanju podcijeniti mišljenja znanstvenih ustanova, čitavih timova ljudi, kao na primjer Oceanografskog instituta koji za naručitelja iz područja marikulture izrađuje studije o utjecaju na okoliš koje su svestranije i bolje i s nesagledivo više parametara nego u zemljama najjače marikulture u svijetu, poput Norveške.”

 

Sada (taj isti!!) kaze u zakljucku teksta o Druzbi:

“Vama "zelenima" koji ste boja globalnog poštenja. Nastali ste iz kista svemogućeg miješanjem žute boje, simbola svjetlosti, sunca, i plave, simbola morskog i nebeskog plavetnila. Na žalost, crna je boja jača. Ona začas prekrije sav spektar nebeskih boja. Ona je simbol Imperija. ... "

Eto jos jedanput: papir prima. A ljudi zaboravljaju. A urednici ... po meni oni su jedinstveni simbol “imperija” kojega Kucic spominje. Nezamjenjivi kotacic u ostvarenju novog kolonijalnog svjetskog poretka.

 

No da se vratim na Kucica: Izgleda da je steta da se vise ovih licemjernih tajkuna ne bavi necim za sto je potreban cist okolis – mozda bi interesi jednih izbalansirali gramzivost drugih i obrnuto.

Malo nakon sto je ovaj raniji Kucicev clanak objavljen, napisao sam odgovor za Slobodnu, ali – naravno - nije nikad objavljen. Ako vas zanima mozete ga procitati na:

http://www.croinfo.com/2Eko/Jadran/EkoAlge.html

Napisan je 20. 05. 2003 – ali nazalost od tada nije izgubio nista na aktualnosti.

Vas
Zdeslav

www.croinfo.com

 

 
  Na vrh