Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Nuklearna energija

 

 

 
Nikad odgovorena pitanja APO-u (HR Agencija za posebni otpad)
Tomislav Lerotić

Poštovana gospođo Carić! (dopisnistvo Sloboden Dalmacije Zagreb)

Šaljem Vam kopiju mog pisma upućenog Agenciji za posebni otpad u veljači prošle godine. Odgovor do danas nisam primio. Pokušajte Vi. Srdačno Vas pozdravljam

Split, 29.3.1997.

 ----------------------------------

Split 10. 2. 1996.

Agenciji za posebni otpad
Zagreb

Postovani mr. Damir Subasic,
p
ostovane gospođe, postovana gospodo,

Naj srdacnije Vam se zahvaljujem na videokazetama i brosurama koje ste mi poslali. Tekstovi iz Vase posiljke potaknula su me na nekoliko pitanja.

 1.    Kakav i koliko radioaktivnog otpada ce ostati nakon dekomisije NE?

Krsko ? Posebno me zanima sto ce biti sa visokoradioaktivnim otpadm. Predpostavljam da ti podaci postoje. Buduci da u u APO novostima 7/2 u pise da se u Sloveniji formirao fond za raspremanje i odlaganje te da se u tu svrhu izdvaja od svakog kWh 0,61 tolar . Dakle posto se zna koliko ce to kostati i da se zna vrsta, kolicina i vrijeme cuvanja otpada.

 2.   Dali i u Hrvatskoj postoji takav fond i koliko se u Hrvatskoj po kWh odvaja za dekomisiju i deponiranje?

 3.   Tko ce u Hrvatskoj biti odgovoran za eventualne stete zbog neprimjerenog odlaganjem visokoradioaktivnog otpada koje ce se(mozda) dogoditi za nekoliko stotina ili tisuca godina? (Visoko radioaktivni optad se mora se odlagati/cuvati preko 24 000 godina.)

 4.  Kako je moguce da su generacije prije nas dobile dozvolu za gradnju i rad NE bez primjerenog trajnog odlagalista za visokoradioaktivni otpad za koji ce se morati brinuti generacije poslije nas?

 5.   Sto Vi znate o "kvaliti" i kolicini radioaktivne sljake u Kastel Sucurcu? Koliko i kakav radioaktivni otpad hrvatske TE na ugljen dnevno produciraju? Tko ga zbrinjava?

 6.   Je li Vam poznato sto se radi sa radioaktivnim otpadom iz Klinickog bolnickog centra Splitu? Tko je odgovoran i tko kontrolira njegovo primjereno odlaganje?

 7.  Ako je zbrinjavanje visokoradioaktivnog otpada najvec i i jos uvijek nerijesen problem za svijet jer nitko nema niti ne moze imati dugorocna iskustava sa odlaganjem, kako ce se u Hrvatskoj taj problem rijesiti?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i srdacano Vas pozdravljam.
Tomislav Lerotić, Split

 

Na vrh

 

1997-03-29