Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Nuklearna energija

 

 

Grijanje zemlje i nuklearne centrale (Odgovor 1)

Postovani,

Uz zahvalu prof. [...] na otvaranju ovog vaznog i slozenog pitanja bit cu slobodan podijeliti sa svima moj stav o ovom problemu.

Na donjoj adresi je po meni jako dobar film koji realisticno predstavlja problem globalnog zagrijavanja (i ulogu fosilnih goriva u tom procesu) kao i probleme sa nuklearnom energijom radi kojih ona nije dobro rjesenje. http://www.greenpeace.org/multimedia/download/1/20482/0/Speak_out_320x180d25fps3Mbpm.mov

Alernativa predlozena u filmu (vjetar) cini se prikazana pomalo idealisticno ali svakako drzim da je to vazan dio rijesenja. Po meni osnovno "energetsko" pitanje nije kako doci do energije koja nam "treba" vec - koliko si i kakve energije mozemo priustiti a bez kataklizme - jedne ili druge vrste.

Iskustvo sa nuklearnim elekranama pokazuje da je ljudski faktor najveci sigurnosni problem.

http://www.mcskins.com/writings/nuke.html

Radi toga nije izgledno da bi poboljsana tehnologija znacajno smanjila mogucnost incidenta. Uz to problem je radioaktivni otpad za cije zbrinjavanje kvalitetno rjesenje ne postoji.

Vezano za Hrvatsku dodatni je problem njena velicina. USA npr. je neusporedivo veca zemlja a odlaganje radioaktivnog otpada predstavlja enorman problem. O posljedicama moguce nuklearne havarije u zemlji velicine Hrvatskoj ne zelim niti pomisljati i iskreno namjeravam proslaviti dan kad Krsko prestane prijetiti havarijom (naravno pod pretpostavkom da ne prestane prijetiti na nacin na koji je Cernobil svojedobno prestao).

Nadalje, zalihe Urana su iscrpne i nisu dostatne nego za nekoliko desetljeca pri danasnjoj razini konzumacije. http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/u/uranium-reserves.htm

"...These ten countries possess about 96% of the global uranium reserves. With their 2 billion tonnes, all 433 world-wide operated nuclear power plants can be supplied for several decades."

Preorjentiranje na nuklearnu energiju u mjeri vecoj od danasnje bi iscrpile zalihe i jos ranije. Nakon tih nekoliko desetjeca ostaju uranokopi i odlagalista radioaktivnoh otpada kao sigurni izvor izvanredne radioaktivnosti za slijedece stotine tisuca godina.

Radi ovih razloga cini mi se da bi nuklearna energija otvara daleko vise problema nego sto bi ih rijesila. No to nikako ne znaci da se zalazem da nastavak unistavanja Zemlje fosilnim gorivima.

U zakljucku se vracam na nuznost promjene pitanja kojim se bavimo u - koliko si energije mozemo priustiti bez kataklizme i bez oduzimanja prilike slijedecim narastajima da opstanu odnosno da uopce ugledaju svijet (ma kakav on bio - nakon nas).

Uz srdacne pozdrave svima

Dr. sc. Zdeslav Hrepic

PS. Svidja mi se ironicna sala sa uvrstavanjem gdje Trnokop-Tanta u primatelje maila naslovljenog ljudima zabrinutim za okolis. Izvrsno.

 

 

2004-05-27

 

 

Odgovor (2) Tomislav Lerotic