Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

  Nuklearna energija

 

 

Grijanje zemlje i nuklearne centrale (Odgovor 2)

postovani, postovane

zhvaljujem prof [...] na mailu i odgovoru kolege Zdeslava Hrepica s korisnim informacijama.

1997. god. osmisljavam kampanju "stednja energije i poticanje koristenja obnovljivih izvora". http://www.lerotic.de/Lipa.html uputio sam pismo ministarstvu gospodarstva koje je zaduzeno za sektor energije.

evo znakovitog odgovora:

U svezi s vasom zamolbom da novcanim prilogom pomognemo tiskanju biltena i promidzbenih plakata,

kako biste publiciranjem tekstova nasih i svjetskih znanstvenika pomogli edukaciji potrosaca,

potakli stednju svih vrsti energenata njihovim djelotvornim koristenjem, te potakli primjenu obnovljivih izvora energije na dobrobit okolisa i gospodarstva, obavjestavamo vas da ovo Ministarstvo

nema sredstava za te namjene

POMOCNIK MINISTRA

Z.L dipl.inz

Republika Hrvatska

ministarstvo gospodarstva

Zagreb, 18. 2. 1997.

(slican odgovor sam dobio za kampanju izbjegavana i smanjenja otpada od DUZZO i Zupanije splitsko-dalmatinske)

nekoliko tjedana kasnije ministarstvo gospodarstva bilo je suorganizator seminara o sigurnosti nuklarnih postorojenja. dobio sam poziv za sudjelovanje. sve je bilo pesplatno!!!!

lijep pozdrav iz splita s nekoliko citata i dio clanaka iz davne 1996. o stednji kao novom izvoru energije.

tomislav lerotic

http://www.lerotic.de

:::::::::::::::::::::::::::

 

Nema sumnje u to da ce radioaktivni materiial iz nuklearnih elektrana nanijeti stetu ljudskome

rodu i dovesti do povecanja broja djece rodene s teskim tjelesnim i dusevnim ostedenjima.

prof. dr. Linus Pauling

dvostruki nobelovac

-----------

Plutonij nastaje u svakoj nuklearnoj elektrani i prakticki je nemoguce odvojiti mirnodopsko

koristenje nuklearne energije od vojnog.

prof. Hannes A1fvén

svedski nobelovac

--------------

Koristenje nuklearne energije povecava opasnost Sirenja nuklearnog oruzja i rizik kradje nuklearnog

materijala, kao i opasnost od nesrece te zlouporabe nuklearnog materijala za teroristicke ucjene

u regionalnim politickim konfliktima.

Henry Kissinger

na 29. zasjedanju UN 1975.

-------------

„Jednostanicna ziva bica mogla su opstati tek kad se zracenje prije mnogo milijuna godina spustilo na danasnju razinu.

Nas opstanak iziskuje takodjer uravnotezeno prirodno okruzenje.

No, danasnje covjecanstvo arogantno povecava zracenje i tako kazaljke sata evolucije okrece unatrag.”

 

Dr. Alice Steward

Svojim istrazivanjem o utjecaju niskoradioaktivnog zracenja na zdravlje postigla svjetski ugled. 1956. god. otkrila je da jedan jedini rentgenski snimak trudnice povecava rizik oboljenja od raka ozracenog djeteta za 50-100 %.

Istrazivala je posljedice radioaktivnog ozracenja radnika u rudnicima urana, japanskih

zrtava atomske bombe i radnika u nuklearnoj industriji.

Ispitivala je utjecaj prirodnog radioaktivnog zracenja na zdravlje.

----------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------

STEDNJA NOVI IZVOR ENERGIJE

Tomislav Lerotic, travanj 1996.

Scenarije solarne ere, koji se baziraju na obnovljivim izvorima, ponudilo je vise svjetskih energetskih instituta. U njihovim konceptima na prvom mjestu stoji djelotvornost - „mjerilo civilizacije”.

Djelotvornost, planiranje najmanjih troskova, tj. ekoloski i ekonomski najpovoljnije opcije, nazvano Least-Cost-Planning (LCP). Na njemu se temelje propisi koji obvezuju elektroprivredna poduzeca u mnogim drzavama SAD-a. Naime, pri odlucivanju o nacinu zadovoljavanja potreba za el. energijom u buducnosti, elektroprivredna poduzeca ne smiju iskljucivo razmatrati mogucnost gradnje novih energetskih objekata, nego i druge opcije (npr. mogucnost racionalnog koristenja el. energije iz postojecih objekata), a zatim izabrati onu, koja uz najmanje troskove ima najveci ucinak. Ne postupi li elektroprivreda tako, povecane troskove nece moci kroz cijenu struje prebaciti na potrosace.

Dr. Florentin Krause, direktor projekta Least-Cost-Planning , s uglednog drzavnog instituta Lawrence Berkeley Laboratory, Kalifornija, razvio je znanstvene metode iznalazenja ekonomski i ekoloski najpovoljnijih opcija. On tvrdi da je ulaganje u djelotvornije koristenje elektricne energije u prosjeku pet puta jeftinije od ulaganja u nove energetske objekte.

Ne samo sto je racionalno koristenje el. energije ekonomski isplativije, ono je i za okolis prihvatljivije. Studije njemackih ekoloskih instituta dolaze do zakljucka da je emisija stetnih tvari u proizvodnji uredjaja i opreme namijenjenih djelotvornijem koristenju elektricne energije manja od emisije u proizvodnji uredjaja za koristenje obnovljivih izvora.

Drugim rijecima, ako kao mjerilo uzmemo topao stan, onda ce npr.

proizvodnja vjetrogeneratora cijom strujom bi se stan grijao, prouzrociti

vecu emisiju ttetnih tvari, nego proizvodnja materijala za toplinsku izolaciju.

Stoga ulaganjem u poboljsanje ucinkovitosti termoelektrana, koristenjem otpadne topline u industriji i za grijanje stanova, toplinskom izolacijom i primjenom ucinkovitih uredjaja, valja smanjiti emisiju CO2 i rasipanje energije.

Graditi nove energetske objekte, bilo da se radi i o onima koji najmanje zagadjuju okolis, poput solarnih ili vjetroelektrana, a ne uciniti nikakave napore u pravcu djelotvornog koristenja postojece el. energije, znacilo bi svjesno ici u nove ekoloeke i energetske krize.

PRAKTICNA UCINKOVITOST

Znakovita je izjava Amory Lovinsa, vodeceg znanstvenika Rocky Mountains Institute, savjetnika 90 elekroprivrednih poduzeca u 20 zemalja. On tvrdi da bi se u SAD-u samo u sektoru rasvjete moglo ustedjeti 90% enegije, te bi 120 elektrana po 1000 MW postalo suvisno. Isto toliko energije moglo bi se ustedjeti racionalnijim koristenjem energije za pokretanje elektromotora, toplinskom izolacijom i primjenom ucinkovitih kucanskih aparata. Sve u svemu, zakljucuje A. Lovins, kada bi se koristila raspoloziva najmodernija tehnika, potrosnju el. energije moglo bi se svesti na jednu cetvrtinu sadadnje.

Na prozaicnom primjeru rasvjete tj. primjeni fluo (stedna) zarulja umjesto klasicne zarulje sa zarnom niti, moguce je slikovito predociti neiskoristene mogucnosti ustede na jednom mjestu.

Poznato je da klasicna zarulja sa zarnom niti 90% energije pretvara u toplinu, a samo 10% u svjetlost. Ona je, uz automobil s jednakom nedjelotvornoscu iskoristavanja goriva, tipican primjer rasipnickog odnosa industrijskog drustva prema resursima Zemlje.

Na trzistu danas imamo bogat izbor raznovrsnih fluo zarulja. U nabavi nesto skuplja, ali deset puta trajnija od klasicne zarulje, gospodarski je isplativa. Njenu masovnu primjenu u svijetu zagovaraju udruge potrosaca energije, drustva za zastitu okolisa kao i vladine i nevladine institucije.

Americka, japanska i neka europska elektroprivredna poduzeca koriste je za najbrza rasterecivanja energetskih sustava. Primjerice u njemackom gradu Saarbrückenu, gradska elektroprivreda podijelila je besplatno 100 000 fluo cijevi svojim potrosacima i time rasteretila energetski sustav za 5 mW. Mnoga elektroprivredna poduzeca , opcinske uprave, crkvene zajednice i znanstveni instituti poticu i ovaj vid stednje. Problemi vezani za prizvodnju i potrosnju energije ne prepustaju se samo energeticarima. Taj sveobuhvatni problem poga|a sve - on zahtijeva interdisciplinarnost .

U Hrvatskoj bi se vjerojatno lako naslo 4 500 000 rasvjetnih mjesta na kojima 8 sati dnevno, a ponegdje i duze, gori zarulja od 75 W (trgovine, ugostiteljske radnje, izlozi, ustanove i sl.). Te zarulje bi se moglo zamijeniti fluo zaruljama od 15 W. Time bi se po rasvjetnom mjestu ustedjelo 60W, a da se pritom na kvaliteti rasvjete ne bi nista izgubilo. Stovise, korisnik bi smanjio potrosnju energije. 60 W ustede na 4 500 000 rasvijetnih mjesta rasteretilo bi, ili bolje receno OBOGATILO bi energetski sustav Hrvatske za 270 MW. (Hrvatska koristi iz NE Krsko 332 MW).

http://www.lerotic.de/negawatt.html

Buduci da se kod nas za proizvodnju 1 kWh el. energije uglavnom mora utrositi trostruko primarne energije

( Plomin 2 eta 37% NE Krsko 30%? ), nepotrebno je govoriti o znacenju stednje s ekoloskog motrista.

 

 

 

2004-06-03

 

 

Odgovor (1) Dr. sc. Zdeslav Hrepic