Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

“NEZNALICE” PROTIV NUKEARNIH ELEKTRANA

  2006-05-24

Hrvatsko nuklearno drušvo (HND) i njegovi članovi u redovnim se vremenskim razmacima oglašavaju s porukama: Nuklearna energija  za “spas” klime/zemlje.
Vjerojatno ohrabljeni/obradovani  viješću o mogućoj gradjenji i drugog reaktora  u Krškom, HND se odlučio  za   novu "edukativnu" kampanju u svezi s korištenjem nuklearne energije i to samo mjesec dana nakon  što je diljem svijeta  obilježena tužna 20. godišnjice Černobiljske katastrofe

U intervjuu, SD, 25. 04. 2006.,  pod naslovom Do 2020. godine moramo izgraditi nuklearku , Prof. dr. sc. Dubravko Pevec, predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva tvrdi  da: "javnost strahuje od nuklearki zbog neznanja i negativno konotiranih priča".

 

Dopustite da citiram mišljenja nekoliko neznalica:

 

NEZNALICA 1:

Nema sumnje u to da će radioaktivni materiial iz nuklearnih elektrana nanijeti štetu ljudskome rodu i dovesti do povećanja broja djece rođene s teškim tjelesnim i duševnim oštećenjima.

prof. dr. Linus Pauling, dvostruki nobelovac

  

NEZNALICA 2:

Korištenje nuklearne energije povećava opasnost širenja nuklearnog oružja i rizik krađe nuklearnog materijala, kao i opasnost od nesreće te zlouporabe nuklearnog materijala za terorističke ucjene u regionalnim političkim konfliktima.

Henry Kissinger, na 29. zasjedanju UN-a 1975. (

 

NEZNALICA 3:

Plutonij nastaje u svakoj nuklearnoj elektrani

i praktički je nemoguće odvojiti mirnodopsko korištenje nuklearne energije od vojnog. 

prof. Hannes Alfvén, švedski nobelovac

  

NEZNALICA 4:

Ja sam se u aktivnostima nas znanstvenika mirovnjaka zauzimao ne samo za razoružanje, nego za opće odustajanje od nuklearne energije. Tri su razloga: ta se energija uvijek može pretvoriti u vojnu; dogodi li se nesreća, automatski je globalna poput one u Černobilu; i treče, nemamo kamo s otpadom. Ali političari iz pukoga prestiža nastavljaju graditi nuklearke. Političarska taština i ambicija neshvatljive su, i strašno opasne.
Akademik Ivan SUPEK

  

NEZNALICA 5:

Jednostanična živa bića mogla su opstati tek kad se zračenje prije mnogo milijuna godina spustilo na današnju razinu. Nas  opstanak  iziskuje takodjer  uravnoteženo  prirodno okružnje. No, današje čovječanstvo arogantno povečava zračenje i  tako kazaljke  sata  evolucije okreče unatrag.

Dr. Alice Steward

 Dr. Alice Steward je svojim istraživanjem o utjecaju niskoradioaktivnog zračenja na zdravlje postigla svjetski ugled. 1956. god. otkrila je da jedan jedini rentgenski snimak trudnice povećava rizik oboljenja od raka ozračenog  djeteta za 50-100 %. Istraživala je posljedice radioaktivnog ozračenja radnika u rudnicima urana,  japanskih žrtava  atomske bombe i radnika u  nuklearnoj industriji. Ispitivala je utjecaj prirodnog  radioaktivnog zračenja na zdravlje. Dobitnica je Right Livelihood Award (Alternativne Nobelove nagrade) 1986.

 

Tomislav LEROTIĆ, Split

www.lerotic.de/tl/atom

 

 

 

 

  Na vrh