Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Portosnja, gubici i nuklearke

2006-01-01

Dok su gubici u HEP-u i njegovoj elektromreži veći nego potrošnja cjelokupne hrvatske industrije (http://www.vjesnik.com/html/2006/05/22/ClanakTx.asp?r=sta&c=1), drugi strucnjaci sugeriraju:

Hrvatska do 2020. mora izgraditi nuklearku!
http://www.slobodnadalmacija.hr/20060524/novosti01.asp

Smanjenje enormnih gubitaka u mrezi uz jednostvno racionalniju potrosnju (npr. zasto su ukinuti poticaji za limitatore??) bili bi izvanredno ucinkovito rjesenje i za Hrvatsku i njene gradjane i za planet odnosno okolis. No to se rjesenje naravno ne svidja korporacijama (pa time ni lokalnim "korupcijama") jer im “prejednostavna” rjesenje ne donose novce.

Njima se vise svidjaju "najsuvremenije tehnologije" jer skupe kakve jesu - obilato pune mnoge djepove. Problem je medjutim sto su te igracke i jako stetne i opasne. Problem jest – ali nije „njihov“.

Uvodnjenjem mjera racionalnije i ucinkovitije potrosnje uz smanjenje gubitaka i uz dodatne obnovljive izvore (elektricno grijanje vode ljeti ni u kucama a kamoli u Jadranskim hotelima nema npr nikakvog smisla)  - uklonila bi se potreba za novim elektranama. S druge strane, bez tih mjera "samo" jos jedna nuklearka sasvim sigurno nece uskoro biti dovoljna. No to opet nije "njihov" problem. Sasvim suprotno.

  Na vrh