Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Datum objave 28.03.2006 20:51

Događaji dana

Crkva počinje kampanju protiv privatizacije hrvatskih voda

Piše: D. Pavičić


ZAGREB - Katolička crkva kreće u akciju protiv privatizacije voda u Hrvatskoj i otpočinje s javnim lobiranjem koje se neće voditi izravno s crkvenoga vrha, nego iz institucija poput Hrvatskog Caritasa, Komisije HBK “Iustitia et pax”, Franjevačkog instituta za kulturu mira i Centra za promicanje socijalnog nauka Katoličke crkve.

Iako su se već oko gospodarenja voda ovoga mjeseca oglasili Franjevački institut za kulturu mira i Franjevački svjetovni red, jučer se oko Strategije o gospodarenju vodama javila i Komisija “Iustitia et pax”, preko koje progovara Hrvatska biskupska konferencija o pitanjima koja Crkva tretira kao važna u društvu.

- Pitanje voda iznimno je važno za našu domovinu te je stoga potrebno učiniti sve da javnost bude pravodobno i transparentno informirana o svim zakonskim prijedlozima vezanim uz to područje kako bi se mogao oblikovati socijalno pravedan i ekološki osjetljiv okvir za gospodarenje vodama. U tome pitanju ne bi se smjelo ići u ishitrenu i netransparentnu privatizaciju - kaže “Iustitia et pax”.

U Crkvi, naime, smatraju da je pitanje gospodarenja vodama u Hrvatskoj sljedeće na dnevnome redu rasprodaje nacionalnih bogatstava, iako se o tome sada još ne govori na glas u javnosti.

Crkva, kako nam je protumačeno, u privatizaciji voda osim gubitka nacionalnih dobara vidi i veliki potencijalni socijalni problem u budućnosti, jer će voda, koja je sada u Hrvatskoj dostupna svima, postati nedostupna velikom broju stanovništva, osobito onima nižeg socijalnog statusa. Crkva najavljuje  antiprivatizacijsku kampanju, koja će se odvijati po sličnom sistemu kao i za zatvaranje trgovina nedjeljom.

Neven Šimac u "Iustitia et pax"

Budući da se sama Komisija HBK "Iustitia et pax", kao i sami hrvatski biskupi, zanimaju za hrvatski pristup Europskoj uniji, Stalno vijeće HBK odobrilo je da članom "Iustitie" postane i diplomat Neven Šimac.

Komisija "Iustitia et pax" zahvalila se na suradnji svom dosašnjem članu novinaru Zvonimiru Despotu.

 

 

  Na vrh