Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Vode

 

 

  Politička kakvoća vode

Priopcenje za javnost

dr. Kazimir Kauzlarić

(prije poslano u: Varaždinske vijesti-Varaždin, Večernji list-Zagreb, Ministru zaštite okoliša B. Kovačeviću)

Prema informacijama iz Varaždinskih vijesti od 19.02.2003., temeljenim na podacima mjerodavnih i odgovornih za objektivne i istinite informacije javnosti o kakvoći vode koju piju, Varaždinci piju sve bolju vodu (N. Tkalec) jer koncentracija NITRATA više gotovo ne prelazi granične vrijednosti od 10 mg N/l. Odličnu vodu piju Zagrepčani i Riječani, ako vjerujemo informacijama u Večernjem listu, za što su odgovorni S. Šobot i V. Hinić. Zbog netočnih informacija i u cilju ispravljanja krivih navoda, molim glavne urednike da u smislu odredbi Zakona o javnom priopćavanju, objave moje reagiranje.

Sukladno čl. 38. Zakona o vodama (NN 107/1995), kakvoća voda za vodoopskrbu mora odgovarati uvjetima utvrđenim klasifikacijom voda, odnosno uvjetima iz Uredbe o klasifikaciji voda (NN 77/98), po kojoj voda I vrste (voda za piće) mora imati sadržaj nitrata ispod 0,5 mg N/l, što je dvadeset puta niže od protuzakonitog kriterija naprijed navedene trojke (Šobot, Tkalec, Hinić). Analogno tome Varaždinci, Zagrepčani i Riječani piju z a g a đ e n u vodu. Uredba iz 1984. god. i pravilnik ministarstva, na koje se poziva TROJKA, nisu na snazi, niti oni mogu biti iznad Zakonom utvrđene uredbe iz 1998. god.

To je p o l i t i č k a ocjena ove TROJKE, prilagođena političkoj ocjeni političke elite s projektom "Hrvatska, raj na zemlji i nacionalni park Europe".

Zbog toga ne iznenađuju izjave naših političara (Z. Tomac, M. Arlović) na HTV da da je komparativna prednost Hrvatske kod prijema u EU u odnosu na ostale trannzicijske zemlje i zemlje Europe, čista i pitka voda, pa su iznenađeni što zbog toga Hrvatska nije već primljena u EU. Njima izjava ove TROJKE odgovara. Nisu se pozivali na izjavu ministra B. Kovačevića, s kojim se često vide, (Okoliš, 108/2001): "Glavni prioritet Hrvatske je pročišćavanje otpadnih voda. Ostale tranzicijske zemlje su u tom području naprednije od Hrvatske. Ako se taj problem ne riješi, Hrvatska će vrlo skoro biti suočena s ozbiljnim prijetnjama za rezerve pitke vode".

Napominjem da je zagađenje vode nitratima najveći problem današnjice u pogledu zaštite zdravlja korisnika "pitke" vode. Oni se u probavnom traktu pretvaraju u n i t r i t e i nitrozamin, koji su kancerogeni. Dok se kancerogena oboljenja u Hrvatskoj stalno povećavaju u zemljama EU se stalno smanjuju. (prilog-slika)

Postupak ove TROJKE mi je jasan. Politika je iznad Ustava i Zakona o vodama. Tko to ne shvati izbacuju ga iz posla. To se je dogodiloVilmi Buttignoni i Zavoda za javno zdravstvo u Puli. Varaždinci se dobro sjećaju slučaja "Gazarek". On me je podržavao u borbi za znanstveno-stručnu istinu o TE Plomin i rezervama raškog ugljena i umjesto nagrade dobio otkaz. Ja sam se na vrijeme spasio od otkaza bijegom u prijevremenu mirovinu.

Prof. dr. Kazimir Kauzlarić, Rijeka

Rijeka, 21.02.2003.

Na vrh

 

2003-02-27