Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Banke

 

 

 

Međunarodni vampiri i Hercegovačka banka

Mate Kovačević
Tjednik Fokus

http://www.fokus-tjednik.hr/vijest_arhiva.asp?vijest=2147&izdanje=93

Kako je u Hrvatskoj, koja se svojedobno bila tek oslobodila komunističkoga režima i pobjedničkim pothvatima Hrvatske vojske oslobodila svoja okupirana područja, a time spasila u europskim radionicama projektirano uništenje muslimanskoga pučanstva u Bosni i Hercegovini, izveden još prije dolaska trećejanuarskoga režima prvi stupanj nove crvene revolucije?
Obnova preddemokratske vlasti 2000. godine omogućila je postupnu restauraciju već upokojene Jugoslavije, a na prvi glamurozni pokušaj njezina oživljavanja sjatila se sva svita predstavnika crvene internacionale na velebnome Balkanskom skupu u Zagrebu. Još dok je iz zagrebačke zračne luke William Montgomery, povjerenik Clintonove državne tajnice Madlaine Albright, pozdravljao hrvatskog romantičnog preporoditelja Ljudevita Gaja, u Hrvatskoj je bjesnio medijski rat protiv Hrvata koje su pokrajinski imenovali titulom njihova kasnosrednjovjekovnoga vladara hercega Stipana Kosače. Oni su u medijima što ih vodiše uglavnom bivše perjanice jugokomunističkoga režima prokazivani po već uhodanu receptu kao gramzljivci i pljačkaši koji stekoše dobit na račun ruku i rada sve više iskorišćujućega proletarijata ili radničke klase. I dok se s jedne strane zametao rat unutarhrvatskih mentaliteta sustavno potpirivanom mržnjom, kod najsiromašnijih slojeva stvaran je mit o hrvatskom vojniku kao osobi rizična društvenog ponašanja koje će s vremenom prerasti u devijaciju, a nakon preuzimanja vlasti trećejanuarskoga režima kulminiralo je uhidbama junaka Domovinskoga rata kojima se sudilo kao najopasnijim zločincima. I dok se izgred bilo kakva seoskog barabe bilježio uz dodatak kao izgred razvojačena hrvatskog branitelja, danas se pak uz potporu države koju su branili i obranili snimaju filmovi o njima kao o ratnim zločincima. Po revolucionarnom receptu da vlast treba preuzeti radnička klasa, a kad ova to izvede, zbog svoje prekobrojnosti buržuje ne će moći naslijediti ona nego avangarda koja će vladati u njezino ime.
Rušenje domaćih gospodarskih potencijala iskušano je na Miroslavu Kutli, čovjeku koji je financirao Tuđmanov projekt stvaranja suverene hrvatske države. Koliko se god danas pokušavalo izvrtati činjenice, Kutle je tijekom rata za oslobođenje, uza sve izvanjske pokušaje da stvore socijalne napetosti u hrvatskome korpusu i na taj način omoguće Beogradu prevlast u ratu s Hrvatskom, odradio predsjedniku Tuđmanu lavovski dio posla održavanjem socijalne ravnoteže. Urušavanje je i počelo potkopavanjem te ravnoteže različitim financijskim i političkim igrama.
U tome je projektu znatnu ulogu igrao Clintonov veleposlanik u Zagrebu, spletkar William Montgomery, koji je nakon skandala u Beogradu morao napustiti posao u Bushovoj diplomaciji. Njegova uloga sve više izlazi na vidjelo nakon što je Kutle iznio svoju obranu pred sudom. U rušenju, kako pred sudom tvrdi Kutle, znatnu je ulogu odigrala također HNB na čelu sa svojim tadašnjim šefom Markom Škrebom, ali i neki drugi financijski i gospodarski čimbenici koji su očito naloge za djelovanje dobivali izvan utjecaja i dosega hrvatskih nacionalnih probitaka.
Pokažu li se točnima Kutline tvrdnje, onda je na RH primijenjen model rušenja nacionalne vlasti radi potreba međunarodnih projekata poznatih iz knjige W. Engdahla Stoljeće rata. Rezultat tolikoga truda nije bilo samo zatvaranje Miroslava Kutle nego otvaranje prostora za ulazak inozemnim trgovačkim lancima na hrvatsko tržište, koji će zapravo jednosmjerno otvoriti tržište proizvodima svojih zemalja u Hrvatskoj. Tim je činom zadan smrtni udarac hrvatskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Rušenjem modela koji je Hrvatskoj omogućio suverenitet, a stotinama tisuća izbjeglica jamčio sigurnost, omogućilo je lančanu predaju najprofitabilnijih hrvatskih tvrtka strancima. Tako su oni, kao avangarda umjesto radničke klase, preko noći postali vlasnici banaka, telekoma, medija, vrijednih hotela na obali, a ubrzo će preuzeti i INA-u (vidi tekst u okviru, Talijani...)...
 

Na vrh

 

2004-05-21