Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Otimacina prekomjernim cijenama energenata

2006-06-07
 

Mislim da je dužnost svih koji to mogu i znaju da pomognu da se zaustavi prekomjerno izvlačenja novca iz džepova stanovnika Hrvatske za preskupe energente. Slobodno ih pošaljite kome želite. Možete i trijumviratu. Tri moja teksta u nastavku govore o čemu se radi. Ako ima u njima kakvih nejasnoća neka mi se zainteresirani slobodno jave za razjašnjenja. 

Dr. Branimir Molak, dipl. inž.

Autor je doktor tehničkih znanosti – naftnog rudarstva i

magistar nuklearne i atomske fizike

E-mail: bmolak@globalnet.hr 

 

1. ZAR I ZBOG VJETRA TREBA POSKUPJETI ELEKTRIČNU ENERGIJU?

 Jeste li znali da su gubici struje u HEP-u veći nego je cjelokupna potrošnja struje u industriji Hrvatske? Znadete li da je sav preostali hidropotencijal za izgradnju novih hidroelektrana manji nego što su gubici? Nepotrebno se izgubi više od dvije milijarde kWh. To osjetno povećava cijenu struje za kućanstva. Znate li da je ukupna proizvodnja struje iz dodatnih obnovljivih izvora (vjetar, sunce, geotermalna) u svijetu manja od 0,5% ukupno proizvedene električne energije? Proizvodnjom nepotrebno izgubljene struje zagađuje se okoliš. Tzv. zeleni se protiv toga ne bune nego hoće proizvodnju iz vjetra.

 Tekst je ponešto skraćeno objavljen u Vjesniku 22.5.2006. i na alertonline.org (komentari)

Cijeli tekst je dostupan na: http://www.011385.com/text06/struja_vjetar060518a.doc

 

2. NAFTNI DERIVATI U HRVATSKOJ SU PRESKUPI

 Jeste li znali da već od 2001. godine u formulu za određivanje cijena naftnih derivata u Hrvatskoj uopće ne ulazi cijena nafte na svjetskom tržištu, a čije poskupljenje se navodi kao razlog za njihovo učestalo poskupljivanje? Očito se radi o obmanjivanju javnosti za što bi netko trebao odgovarati. Trenutne relativno visoke cijene nafte u svijetu u realnim (svedenim na današnju vrijednost USD) američkim dolarima nisu ništa neobično, a  još i više nego su sada, već su zabilježene u povijesti. Različite interesne grupe nastoje trenutne cijene nafte iskoristiti da bi se obogatile. Trošak nafte u litri naftnih derivata u Hrvatskoj po današnjem tečaju USD iznosi svega 2,65 Kn/litri. Vlada i INA bi trebali objasniti kome ide razlika do maloprodajne cijene derivata. Jeste li znali da je Mađarima poklonjeno 3,5 puta više dionica INA- e nego je dano u fond za sve hrvatske branitelje? Uobičajena praksa je da oni koji odlučuju u Hrvatskoj energetici, i ne samo njoj, kada žele što dublje zavući ruku u džep potrošača izmišljaju za taj cilj “čudesne” formule kao što je spomenuta o naftnim derivatima. Slična je bila i ona za određivanje čudesne paušal “snage” (HEP-a) ukinuta 2001. godine, a nadomještena onom u kojoj je uvedena naplata prodaje ničega – paušala sa smiješnim obrazloženjem (zbog potreba očitavanja brojila,...) po kojoj i danas prodaje električnu energiju. Još je besmisleniji i većeg je iznosa nezakoniti paušal za telefon.

 

Tekst je objavljen u Hrvatskom slovu 19.5.2006.

Cijeli tekst je dostupan na: http://www.011385.com/text06/benzin060508.doc

Još detaljnije je u tekstu objavljenom u časopisu Ekonomija 3, 2006, dostupno i na Internetu:

http://www.croinfo.com/3Gospodr/Energetska_politika/06/Cijene_naftnih_derivata_HR.pdf

 

 

3. PROJEKT RAZARANJA ENERGETIKE U HRVATSKOJ (3 x 2 milijarde USD šteta u energetici + nafta i rat)

 Dio "projekta" razaranja energetike Hrvatske već je završen, a svi su izgledi za uspješan nastavak.  "Rezultate" trpe sve siromašniji stanovnici plaćanjem prekomjerno visokih i sve viših cijena energenata koje su posljedica isključivo spomenuta "projekta", a ponajmanje cijena energenata na svjetskom tržištu. Prva faza "znanstvenog" projekta, kojeg bi se moglo nazvati "3 x 2 milijarde USD"  uspješno je okončana i hrvatski puk je osiromašen mudrim potezima "znanstvenika", moćnika, mafije ili nazovite ih kako Vam drago, za 3x2 milijarde USD (u vrijeme nastajanja šteta).  Dakako da su štete danas mnogo veće, naročito one vezane uz naftu i plin zbog osjetnog poskupljenja nafte i plina na svjetskom tržištu i kako tvrde, znatnog povećanja domaćih pridobivih rezervi nafte i plina. Tu fazu čine štetan ugovor s Talijanima o Jadranskom plinu, prodaja u bescjenje četvrtine INA- Mađarima i spomenuti krajnje štetan i opasan ugovor o NE Krško sa Slovencima.  Tome zacijelo treba dodati i ono što se događalo s naftom i derivatima u ratu. Kao da je rat bio negdje drugdje. Koliko je ljudskih života zbog toga ugašeno nikog ne zanima.

 

Tekst je u biti zbirka izvadaka iz mojih tekstova objavljivanih u Vjesniku i drugim publikacijama. U njemu su u najkraćim crtama kvantificirane štete od najvećih i najskupljih "mudrih" poteza u energetici. Pokazano je i kvantificirano i ono što se događalo usred rata s naftom i derivatima. Očito neki na skupu 1992. (koji se spominje u tekstu) nisu znali protiv koga Hrvatska ratuje. Veličine šteta su procijenjene za ono doba kada su se događale (potpisivani ugovori). Zbog porasta cijena nafte i plina u svijetu i povećanja pridobivih rezervi nafte i plina u Hrvatskoj, kako tvrde, štete su od prodaje INA-e sada i znatno veće. Npr. 25% INA-e danas vrijedi oko 20 puta više nego u vrijeme kada su je prodali.

 

Cijeli tekst je dostupan na: http://www.croinfo.com/3Gospodr/Energetska_politika/06/Projekt_Razaranja_Energetike.html

 

  

Oni koje zanima zbog čega su u Hrvatskoj prekomjerno skupi energenti (naftni derivati, plin, elektr. energija...), mogu pogledati i neke od drugih mojih tekstova dostupne na Internetu:

Tko se igra energetikom, studeni 2005.

Zašto je tako skup benzin 2.10.2005.  

Energetska Kata potapa Hrvatsku 10.9.2005.

HAZU i konj 25.11.2005.

Mujo i Haso plinoficiraju Hrvatsku

Rizik LNG broda ili terminala

 

 

 

 
  Na vrh