Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 
Svrha članka: Udio plina u energetskoj potrošnji u porastu

(objavljeno 4.1.06 11:02)

 

http://www.business.hr/?MOD=show&id=2492

Re: Udio plina u energetskoj potrošnji u porastu
Ima li ovaj članak još koju svrhu osim podrške šaljivoj političkoj "plinovitoj" strategiji razvitka energetike Hrvatske u kojoj se najveći dio potreba za energijom bude zadovoljavao plinom? Bio bi to znatno veći udio plina nego u razvijenoj EU - što su pusti snovi političara u Hrvatskoj. Jedini je problem što se ne zna od kuda i kojim putem ga nabavljati. Uz to tko bi to mogao platiti. Veliko je pitanje da li će uz porast uvoza plina u EU iz Rusije (tzv. sporazum kišobran 21 zemalja euroazije - sa sjedištem u Ukrajini u Kijevu - trebao bi EU u tome pomoći) biti plina i za ovakvu sirotinju kakva je Hrvatska.

Domaći plin iz Jadrana izvozi se Italiji po cijeni koja je gotovo četiri puta niža od one po kojoj se uvozi iz Rusije ("sjajan" posao zar ne?). Kućanstva u Hrvatskoj plaćaju plin oko 6 puta skupnje nego se izvozi Italiji, a oko 10 puta skuplje nego je njegova cijena proizvođenja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a trgovci plinom žele postići "tržišne" cijene kako političari nazivaju nove sve više preko svake mjere visoke cijene energenata (u odnosu na kupovnu moć stanovnika) u Hrvatskoj.

Petrokemiji INA prodaje plin oko 4 puta jeftinije nego što ga plaćaju kućanstva (oko 35 UScenti/m3) ili oko 2,5 jeftinije nego što ga uvozi iz Rusije (22-24 USc/m3). Oko 60% proizvedenog umjetnog gnojiva P. izveze. Dakle, kućanstva prekomjernom cijenom plina subvencioniraju taj izvoz. U svom dvadesetgodišnjem postojanju P. je potrošila više plina nego što su sva kućanstva u Hrvatskoj potrošila od početka korištenja tog energenta. Ako INA ne da plin po toj cijeni P. (oko 9 UScenti/m3) političari izvedu radnike i seljake na cestu u blokadu prometa i tvrde da ne bude gnojiva za proljetnu sjetvu u Hrvatskoj!

Uz to kane graditi nove elektrane na plin i plinoficirati Dalmaciju uz tvrdnje kako je plin jeftin, a čim zahladi ti isti počnu galamiti da je pogrešna "plinska" politika o kojoj već godinama imaju glavnu riječ. S kojim plinom će opskrbiti nove potrošače? Fantaziraju o terminalu za uvoz ukaljenog metana na Krku i novoj nuklearki kao zamjeni za plin (po mogućnosti opet u Sloveniji) kao da je izgradnja tih objekata besplatna. Uz to u zemljama kao što je Hrvatska (nestabilni Balkan) korištenje te dvije vrste objekata može biti vrlo, vrlo opasno.

Zar štete "mudrih" poteza u energetici od 3 x 2 milijarde USD u vrijeme nastajanja šteta (ugovor s Italijom o Jadranskom plinu, prodaja 1/4 INA- e Mađarskoj i sporazum o NE Krško sa Slovenijom) i ovo vrlo blago a očekivano odmjeravanje snaga Rusije i Ukrajine nisu dovoljne za otrežnjenje naših "mudraca" koji u energetici donose štetne neodgovorne odluke mimo stručnjaka i javnosti?

Dr. Branimir Molak, dipl.inž.

 
  Na vrh