Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Energetska Politika

 

 

Hrvatska energetika političara i šarlatana

Sve što se događa u hrvatskoj energetici posljedica je nesuvisle politike koja ne dopušta prodor znanja i informacija

http://www.vjesnik.hr/html/2005/03/19/Clanak.asp?r=sta&c=2


BRANIMIR MOLAK
U novinama jednog našeg energetskog monopola, koje uglavnom služe da bi se objavile fotografije njegovih voditelja i tekstovi potpore njihovim mudrim odlukama, objavljen je intervju s političarom, najzaslužnijim za teško stanje u energetici, pod naslovom »Hrvatska energetika već je u Europi«. To što je istaknuto u naslovu djelomično je točno, jer je samo dio energetike već u Europi.
Četvrtina Ine, uz štetu nanesenu Hrvatskoj od približno dvije milijarde američkih dolara, već je u Mađarskoj. Jadranska ležišta plina, uz štetu približna iznosa, već su u Italiji, a Nuklearna elektrana Krško, uz gotovo istu takvu štetu, već je u Sloveniji. Političari žarko žele pregovore s Europskom unijom da bi – uz dosadašnju »darežljivost« s onim što nije njihovo – i ostalo što u hrvatskoj energetici vrijedi ubrzo tamo poslali.
I ove smo zime muku mučili s plinoopskrbom, a sada još žele poskupiti ionako preskup plin za kućanstva i tako izazvati daljnje osiromašenje stanovništva. Da bi to postigli, služe se neistinama koje plasiraju novinari »glasnogovornici« energetskih monopola, a objektivne informacije najčešće su blokirane.
Čim zahladi, besmislena politika tzv. plinskog lobija dolazi do punog izražaja. Godinama se zavarava javnost da je plin najprihvatljiviji energent u Hrvatskoj, a uopće nije riješeno odakle ga nabavljati, kojim putem i po kojoj cijeni. Uz to, ograničene domaće zalihe plina neracionalno se troše (izvoz u Italiju, pogon termoelektrana…).
Vrijedi spomenuti i susjednu nam Mađarsku, kojoj je u bescjenje prodana četvrtina Ine i dobro će joj doći ponešto našeg plina (nakon povezivanja s Mađarskom): Mađari troše oko dvanaest milijardi prostornih metara plina na godinu, od kojih više od devet uvoze iz Rusije.
Što se tiče povećanja opskrbe plinom (plinovodima), Hrvatska možda može jedino računati na plin iz Rusije, ako ga preostane nakon sve većih potreba bogatih zemalja zapadne Europe. Rusija danas raspolaže približno sa 31 posto svjetskih zaliha plina te izvozi oko 128 milijardi metara prostornih na godinu.
Norveška izvozi 61milijardu prostornih metara plina na godinu, Nizozemska 34, a Alžir 30. No taj je plin rezerviran za zemlje zapadne Europe. Njemačka uvozi 82 milijarde prostornih metara plina na godinu, Italija 53 i Francuska 33.
Italiji dobro dođe i dar naših političara – plin iz Jadrana, premda je njegova količina u odnosu prema talijanskim potrebama zanemariva. Zapravo, cijela zapadna Europa nema ni približno dovoljno plina iz suviška Norveške i Nizozemske, nego sve više ovisi o uvozu iz Rusije.
Sve što se događa u hrvatskoj energetici posljedica je nesuvisle politike u kojoj političari i šarlatani već godinama ne dopuštaju prodor znanja i informacija.
Autor je doktor tehničkih znanosti (naftnog rudarstva) iz Zagreba.
 

Na vrh

 

2005-03-19