Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Gospodarski pojas

 

 

 
" Drnovšek ... je izrazio nadu u uspješan dogovor o zajedničkom korištenju te zone " (Slobodna Dalmacija)
 
Kad Mesic susretne svoje drugare, sve komponente dobrog podvodjenja su na okupu - Makro, zainteresirani partneri - i prostitutka cije se zone nude na zajednicko koristenje. (Sanader ista stvar).
 
Zdeslav Hrepic
----------------------------------------------------------------------
 

http://www.slobodnadalmacija.hr/20040524/novosti01.asp

BRIJUNSKI RAZGOVORI MESIĆA, DRNOVŠEKA, TIHIĆA I VUJANOVIĆA

Novi dogovor za ribolovnu zonu

Svi koji su involvirani u problem hrvatske ekološko-ribolovne zone trebaju dogovorom i razgovorom prevladati ovakvo stanje - poručio je Mesić. Drnovšek je istaknuo kako Slovenija želi sporazumno rješavati to pitanje te je izrazio nadu u uspješan dogovor o zajedničkom korištenju te zone
 

-----------------------------------

www.monitor.hr
Kompromis

Hrvatska odgađa odluku o zoni na Jadranu?
Iako je hrvatski premijer Ivo Sanader prošli tjedan izjavio da će se problem koji je nastao s Italijom zbog odluke o proglašenju ekološko-ribolovne zone rješavati zajedno s Europskom komisijom, upravo predstavnici Komisije namjeravaju sljedeći tjedan u Zagrebu upozoriti Vladu da mora hitno postići kompromis sa svima zainteresiranim na Jadranu, izjavili su Vjesniku diplomatski izvori. U srijedu se u Zagrebu treba održati sastanak o provedbi tzv. interim agreement, privremenog sporazuma Hrvatske i Europske unije koji vrijedi dok Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne stupi na snagu. Na tom sastanku, rekli su nam diplomati EU, predstavnici Europske komisije još će jednom upozoriti Hrvatsku da ne vuče poteze koji bi joj mogli naštetiti u odnosima sa službenim Bruxellesom kad je riječ o jurisdikciji na Jadranu. Iscrpnije...

 

Vjesnik
24. svibnja 2004.

Hrvatska odgađa odluku o zoni na Jadranu?

Predstavnici Europske komisije ovaj će tjedan u Zagrebu upozoriti Vladu da mora hitno postići kompromis sa svima zainteresiranim na Jadranu, kažu diplomatski izvori

PORTOROŽ, 23. svibnja (Od posebnog Vjesnikova izvjestitelja) – Iako je hrvatski premijer Ivo Sanader prošli tjedan izjavio da će se problem koji je nastao s Italijom zbog odluke o proglašenju ekološko-ribolovne zone rješavati zajedno s Europskom komisijom, upravo predstavnici Komisije namjeravaju sljedeći tjedan u Zagrebu upozoriti Vladu da mora hitno postići kompromis sa svima zainteresiranim na Jadranu, izjavili su Vjesniku diplomatski izvori.
U srijedu se u Zagrebu treba održati sastanak o provedbi tzv. interim agreement, privremenog sporazuma Hrvatske i Europske unije koji vrijedi dok Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne stupi na snagu. Na tom sastanku, rekli su nam diplomati EU, predstavnici Europske komisije još će jednom upozoriti Hrvatsku da ne vuče poteze koji bi joj mogli naštetiti u odnosima sa službenim Bruxellesom kad je riječ o jurisdikciji na Jadranu.
Prema posljednjim diplomatskim kontaktima triju zainteresiranih zemalja, Hrvatske, Slovenije i Italije, na stolu su i dalje tri ponude – da Hrvatska odustane od proglašenja zone, da njezinu primjenu odgodi dok se ne postigne dogovor o zajedničkoj zoni svih triju zemalja ili da zona ne vrijedi za zemlje članice Europske unije.
No, prije sastanka u Zagrebu, predstavnici Hrvatske, Italije i Slovenije imat će priliku razgovarati u Portorožu gdje se održava ministarski sastanak zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI).

Bruno Lopandić

Na vrh

 

2004-06-28