Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

EUcjene- uvoz ludih krava iz EU

 

 

 

Prvi slučaj kravljeg ludila?

Vecernji List
15.06.2004

25-GODIŠNJA KARLOVČANKA L. T. GOTOVO TRI MJESECA LEŽALA JE U ZARAZNOJ BOLNICI S RADNOM DIJAGNOZOM CREUTZFELDT-JAKOBOVE BOLEST

Autor D. GLAVINA, V. MOSKALJOV, R. IVANUŠ, N. SEVER ŠENI

Umire li 25-godišnja Karlovčaka L. T. od kravljeg ludila ili od Creutzfeldt-Jakobove bolesti? Je li riječ o prvom slučaju kravljeg ludila u Hrvatskoj ili pak o ljudskoj varijanti te bolesti? Liječnici znaju da je djevojka bitno oštećenoga mozga, da se ne orijentira ni u vremenu ni u prostoru, ali konačnu dijagnozu nemamo, kaže prof. dr. Miroslav Lisić, ravnatelj Zarazne bolnice u kojoj je pacijentica bila od ožujka do prije 15-ak dana.

Propadanje mozga

Radna dijagnoza pacijentice nije kravlje ludilo, već Creutzfeldt-Jakobova bolest (CJB). Iako se CJB javlja u ljudi starije dobi, sumnjamo da je pacijentica L. T. zaražena prionom u operacijskoj dvorani prije osamnaest godina, kada je kao djevojčica oboljela i operirana od glioma, tumora na malom mozgu. Mogući izvor zaraze prionima koji izazivaju CJB, odnosno propadanje mozga, jest u instrumentima, možda u krvi. A u to se vrijeme o prionima nije znalo ništa niti je bilo sterilizatora koji ih uklanjanju kaže prof. Lisić. No, ono što dodatno zbunjuje liječnike jest činjenica da su svi testovi na prione u pacijentice bili negetivni.

Testovi na tzv. proteine 14-3-3, koji se javljaju i u bolesti kravljeg ludila i u Creutzfeldt-Jakobove bolesti te dokazuju prionsku bolest, u pacijentice su negativni. A u slučaju obolijevanja od kravljeg ludila taj je protein gotovo nezaobilazno pozitivan. Nakon smrti pacijentice tražit će se službena obdukacija kako bi se utvrdilo o čemu je riječ, rekao nam je prof. Lisić te napomenuo da su do sada imali troje pacijenata oboljelih od CJB-a, koji se inače javlja u jednog na milijun stanovnika, a u kojih nikada nije dokazano kravlje ludilo. CJB je ljudski oblik kravljeg ludila, a izazivaju je prioni koji se mogu prenijeti putem zaražene krvi, plazme, transplantacijom zaraženih organa i tkiva. Možda, kaže prof. Lisić, i nekim drugim putem za koji još ni ne znamo.

Da nije riječ o kravljem ludilu, kaže i prof. dr. Bruno Baršić, šef odjela za intenzivnu njegu u Zaraznoj bolnici gdje je pacijentica ležala. Tvrdi da je mlada žena vjerojatno oboljela od tzv. jatrogenog oblika CJB-a, što znači da se zarazila uzročnikom bolesti u operacijskoj dvorani prije 18 godina.

Tada je uklonjen tumor, ali nije ugrađen nikakav implantat, ni ljudskog ni životinjskog podrijetla.

Liječnica pacijentice L. T. bila je i neurologinja s KBC-a Rebro prof. dr. Vesna Brinar.

Prije otprilike tri i pol mjeseca pacijentica se javila na liječenje jer joj je otkazala funkcija ruku i nogu. Tada smo uklonili recidiv tumora na mozgu, a da nije riječ o kravljem ludilu, potvrdili su nam i u Centru za CJB u Göttingenu u Njemačkoj kaže prof. Brinar, koja inače sumnja da pacijentica boluje od rijetkog oblika epilepsije.

Nezgodno vrijeme

Predsjednik uprave Nacionala Ivo Pukanić kaže da za sve što je Nacional objavio ima dokaze, snimljeni razgovor s liječnikom. Slučaj se pokušava zataškati, smatra Pukanić.

Slučaj dolazi u nezgodno vrijeme za ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, koji je potpisao ukidanje zabrane uvoza goveda i govedine iz većine država EU u kojima su zabilježeni slučajevi kravljeg ludila.

Nema razloga za zabrinutost. U EU se meso i stoka strogo kontrolira, a i u Hrvatskoj postoji učinkovit sustav nadzora ističe pomoćnik ministra poljoprivrede dr. Mate Brstilo. No, da će se sve to odraziti na tržištu, misli Antun Šeda, direktor Croatiastočara. S druge strane, Darko Grivičić, predsjednik Seljačkog saveza, misli da će potrošnja govedine nakon svega bitno opasti, te da će najdeblji kraj izvući stočari koji su uzeli desetke tisuća eura vrijedne kredite kako bi organizirali posao.

Na vrh

 

2004-06-15