Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

EUcjene- uvoz ludih krava iz EU

 

 

  Sjena kravljeg ludila

Vecernji List
15.06.2004
Autor Renato Ivanuš

EU će u petak Hrvatsku službeno proglasiti kandidatom za primanje u članstvo. Istodobno se u Hrvatskoj gomila neraspoloženje zbog niza ustupaka koje je naša Vlada napravila kako bi dobila taj status. A jedan od tih ustupaka je i skidanje zabrane uvoza goveda i govedine iz većine zemalja Europske unije u kojima su zabilježeni slučajevi opake bolesti kravljeg ludila od koje mogu obljeti i ljudi. Naredbu o ukidanju zabrane za sve države EU-a, osim najrizičnije Velike Britanije i Portugala, potpisao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. I potom se u medijima pojavljuje potresna priča o mladoj Karlovčanki koja je vjerojatno oboljela od ljudske varijante kravljeg ludila i proživljava svoje posljednje dane u zagrebačkoj zaraznoj bolnici.

Prije objave tog slučaja glas protiv Čobankovićeve odluke, ali i ostalih ustupaka Hrvatske prema EU-u, najviše su digli Đapićevi pravaši. Đapić u borbi protiv takvog nekritičkog popuštanja Banskih dvora najavljuje i mogućnost prosvjeda.

Još prošle jeseni se znalo da će Hrvatska morati popustiti i skinuti zabrane s uvoza goveda iz EU. To je prije tri mjeseca napravljeno za Austriju i Finsku koje su najmanje rizične. Da je hrvatska zabrana na klimavim nogama, te da je se ne može znanstveno opravdati stoji i u avisu koji je Hrvatska dobila u travnju ove godine. U avisu se, međutim, ne navode rokovi u kojima tu zabranu treba skinuti. Takve zabrane za države EU-a još su uvijek na snazi u SAD-u, Kanadi ili Australiji. Njima je, naravno, puno lakše i dalje držati te zabrane jer, za razliku od Hrvatske, nemaju namjeru ući u Europsku uniju. Još od 2000. godine, kada je kravlje ludilo poharalo razvijene europske države, nitko od mjerodavnih više nije imao tri čiste kazati kako je Hrvatska sigurna od te bolesti. Nitko ne zna što se sve uvezlo u Hrvatsku proteklih 15-ak godina i nitko ne može jamčiti da među tisućama tona govedine i tisućama grla stoke nije bilo i neko zaraženo opasnom bolesti. Možda smo zaraženo govedo ili više njih već pojeli u salamama ili sočnim biftecima.

Stručnjaci tvrde da su kontrole u zemljama iz kojih ćemo uvoziti goveda na najvišoj razini, te da su naši potrošači sigurni. No, na najvišoj su razini i domaći šverceri kojima nitko do sada nije stao na kraj. I baš zbog toga mi se čini da je Hrvatska skidanjem zabrane postala i kandidat za kravlje ludilo.

A u Hrvatskoj vjerojatno slijedi val zabrinutosti na granici panike u strahu od kravljeg ludila. Građani bi mogli odustati od junetine i govedine, a stočari bi mogli doći na rub propasti. Ako se taj scenarij obistini, sigurno će zasjeniti radost Banskih dvora zbog dobivanja statusa kandidata za EU.

 

Na vrh

 

2004-06-15