Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

EUcjene - Uvoz ludih krava iz EU

 

 

Za kandidaturu uvoz govedine iz cijele EU

Vecernji List 25. svibnja 2004.
Copyright (C) by Večernji list

 

 

2004-05-25

Osvrt
Zdeslav Hrepic

STRUČNI SAVJET ZA UKIDANJE ZABRANE UVOZA GOVEDINE
Za kandidaturu uvoz govedine iz cijele EU

    Hrvatsku dijele dani od donošenja odluke o otvaranju granica za uvoz goveda i govedine iz gotovo cijele Europske unije. Stručni savjet za praćenje BSE-a prihvatio je mišljenje da Hrvatska treba omogućiti uvoz te stoke i mesa sukladno propisima EU. A mišljenje Savjeta presudno je za donošenje odluke o liberalizaciji uvoza za koju je mjerodavan ministar poljoprivrede Petar Čobanković.
 
Grivičić: Udvornička politika prema EU
    Darko Grivičić, novi predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, vrlo je kritičan prema gotovo sigurnoj odluci da se dopusti uvoz govedine i goveda iz gotovo cijele EU. - Ovo je primjer udvorničke politike službenog Zagreba prema EU. Naša vlast potpisuje sve što od nje traži Bruxelles, bez razmišljanja o mogućim posljedicama za Hrvatsku. Nismo protiv ulaska Hrvatske u EU, ali smo euroskeptici kad vidimo tko nas i na koji način uvodi u tu uniju. Ako dopustimo uvoz goveda i govedine iz gotovo cijele EU, to će biti slom domaće proizvodnje - kaže Grivičić
 

    - Smatram da nema opasnosti od prenošenja kravljeg ludila. Prije tri godine trebali smo našu javnost upoznati s opasnostima od te bolesti i tada smo uveli sve načine zaštite. Sada treba objasniti da ograničavanje uvoza zbog izmišljenih razloga više ne može opstati - smatra dr. Branko Šoštarić, predsjednik Savjeta.
    Od 2000. godine Hrvatska je zatvorila granice za uvoz govedine ili goveda iz svih država u kojima je otkriven ijedan slučaj kravljeg ludila. No, u ožujku ove godine s liste zemalja iz kojih je zabranjen uvoz skinute su Austrija i Finska u kojima je zabilježen po jedan slučaj oboljelih goveda. Već se tada pretpostavljalo da je samo pitanje vremena kad će zabrana biti ukinuta i za ostale države EU. Pretpostavlja se da će zabrana biti ukinuta za sve države EU osim za one s najvećim brojem slučajeva kravljeg ludila u odnosu na broj goveda, a to su Velika Britanija, Irska i Portugal.Sva stoka koja prijeđe granicu morat će imati dokumentaciju o pregledima, a potom će biti pod kontrolom naših veterinara. Prije nego što to meso stigne u mesnice, proći će kontrolu u laboratoriju Hrvatskog veterinarskog instituta. Meso iz EU neće pregledavati naši stručnjaci, no ono neće moći prijeći granicu bez potvrda o pregledima u državama iz kojih potječe.
    EU je zbog ograničavanja uvoza goveda i govedine prigovorila Hrvatskoj i u avisu koji smo dobili u travnju. U avisu se ističe da za hrvatsku zabranu nema znanstvenih dokaza te da je to primjer kršenja Privremenog sporazuma, ali se ne navodi rok u kojemu zabranu treba skinuti. Hrvatska je sada odlučila učiniti taj korak kako bi eliminirala jednu od zapreka na putu prema dobivanju statusa kandidata za EU koji očekuje u lipnju. Pitanje je, međutim, kako će reagirati javnost osjetljiva na kravlje ludilo.
Renato IVANUŠ
 

Copyright (C) by Večernji list