Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Monopoli

 

 

 

MONOPOL U FIKSNOJ I MOBILNOJ TELEFONIJI

MILIJARDE KUNA PROFITA OD FIKSNE I MOBILNE TELEFONIJE DOBAR SU RAZLOG ZA PROIZVODNJU SKANDALA

TREĆA (NE)SREĆA

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20041017/temedana06.asp


Postojeći operater u fiksnoj telefoniji, zahvaljujući dobrim vezama i misterioznim ugovorima, trajno koči i otežava ulazak konkurencije na telekomunikacijsko tržište, a vladajuće političke elite su mu do sada u tome podilazile. Naravno, račun svega toga su plaćali i plaćaju građani monopolističkim cijenama


piše Frenki LAUŠIĆ

Milijarde kuna profita od fiksne i mobilne telefonije sasvim su dovoljan razlog za proizvodnju skandala u Lijepoj našoj. Natječaj za trećeg GSM operatera obilovao je opstrukcijom još i prije negoli je objavljen, jer su lobističke snage T-Hrvatskog telekoma i Vipneta uvijek nekako uspijevale odgoditi njegovo raspisivanje. Potom je raspisan natječaj s nizom strukturnih pogrešaka, e da bi se na njega javila samo švedska tvrtka Tele2 u suradnji s domaćim konzorcijem, jer su preostala dva kandidata - zakasnila s predajom ponude.
Pritom je u Vijeće Agencije za telekomunikacije Hrvatski sabor imenovao dvoje bivših djelatnika THT-a, što je zbilja više nego apsurdno. U sklopu svega toga, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je ocijenila kako je sporazum o povećanju cijena (i do četiri puta) uzajamnog povezivanja (interkonekcije) operatera THT-a i Vipneta možda nelegalan, ali da će to biti moguće reći nakon provedene ekonomske analize. Tu će ekonomsku analizu provesti Vijeće Agencije za telekomunikacije, koje treba analizirati je li povećanje cijena bilo objektivno opravdano ili je provedeno samo da oteža ulazak trećeg operatera na tržište.

SREĆA ILI NESREĆA
Osim toga, tjednik Nacional je ustvrdio kako Vijeće za telekomunikaciju neće prihvatiti ponudu Tele2, odnosno konzorcija Treća sreća, jer gospodarski dio ponude, koji govori o investiranju i zapošljavanju, navodno nije dovoljno atraktivan. Nadalje, Sindikat hrvatskih telekomunikacija je zatražio odbijanje ponude Tele2 i raspisivanje novog natječaja zbog toga što u projektu Treće sreće sudjeluju Borislav Škegro i Tomislav Matić koji su tijekom 1999. "bili nositelji projekta privatizacije HT-a i jedini su upućeni u sve tajne transakcije čiji ugovori ni danas nisu poznati javnosti".
Sindikat tvrdi da se radi o klasičnom sukobu interesa i da zbog toga natječaj treba biti poništen. Sindikalisti dodaju i kako u konzorciju Treća sreća sudjeluju državne tvrtke Dalekovod i Croatia osiguranje pa država na taj način, kao suvlasnik THT-a, postaje konkurencija sama sebi. I konačno, Sindikat navodi kako je "ulazak kompanije Tele2 u većini europskih zemalja izazvao jači pad zaposlenih u pokretnim komunikacijama, pa će broj novozaposlenih radnika biti osjetno manji od broja optuštenih radnika u T-mobile Hrvatska i Vipnetu".
Dakle, ofenziva protiv dolaska trećeg operatera ne jenjava i dolazi iz svih smjerova, a za neke od "glavnih udaraca" se ne može reći da su sasvim neutemeljeni, dapače. Međutim, jednako tako je istina da je tvrtka Tele2, unatoč slabijem tehnološkom investiranju i zapošljavanju u većini zemalja gdje je došla kao drugi ili treći operater, značajno smanjila cijene usluga. U Švedskoj su stvaranjem konkurencije na tržištu telekomunikacija cijene većine usluga u mobilnoj telefoniji od 1992. do 2003. smanjene za 94 posto, cijene međunarodnih poziva su smanjene u istom razdoblju za 89 posto, cijene nacionalnih razgovora za 85 posto, a lokalnih za 13 posto.
U dijelu telekomunikacijskih usluga u kojima ne postoji konkurencija cijene su u tom razdoblju porasle za više od 100 posto, a pretplata 72 posto. "Vjerujemo da Tele2 ima snagu da monopolima postavi izazov postojećim operaterima na tržištu i na taj način značajno snizi cijene mobilnih usluga u Hrvatskoj. Dokaz tome jest da Tele2 kotira kao vodeći alternativni operater na većini tržišta na kojima posluje", kazao nam je Karl-Johan Nybell, član uprave Tele2.

SVE SE TAJNE DOZNAJU
Uz priču o svim problemima vezanima uz ulazak trećeg mobilnog operatera na tržište stoji i podatak da za fiksnu telefoniju još ne postoji ni zakonska mogućnost raspisivanje natječaja za alternativnu mrežu, jer se konkurencija u fiksnoj telefoniji može realizirati tek od 1. siječnja 2005. Uostalom, i tajnost misterioznog ugovora o prodaji HT-a istječe 21. prosinca 2004., pa će se i tada saznati sva jad tog ugovora.
Dakle, može se očekivati kako bi se tek iduće godine moglo početi nešto raditi i na tom pitanju. Tu jednostavno velike filozofije nema - postojeći operater zahvaljujući dobrim vezama i misterioznim ugovorima trajno koči i otežava ulazak konkurencije na telekomunikacijsko tržište, a vladajuće političke elite su mu do sada u tome podilazile. Naravno, cijenu svega toga su plaćali i plaćaju građani monopolističkim ili duopolističkim cijenama, THT-u i Vipnetu omogućuju ekstraprofite. Rat za taj dio profita, kao što se vidi, upravo je u punom zamahu.
 

Na vrh

 

2004-10-17