Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Monopoli

 

 

 

Kratka, tužna povijest jednog monopola [Jadrolinijinog, polustoljetnog]: SEM odustao od linije za Supetar
 

Ako Split Prvi ne zaplovi u ovoj sezoni, neće ni ploviti
08.07.2004 | 22:10
Dnevnik
http://www.dnevnik.com.hr/index.php?article=3319

Suvlasnici SEM Marine na skupštini dioničara, koja će biti održana krajem mjeseca, donijet će konačnu odluku o sudbini prvoga privatnog trajekta Split Prvi koji nije dobio suglasnost za plovidbu na liniji Split - Supetar.

piše Nataša Bakotić

Kako nam je rekao jedan od suvlasnika SEM Marine, Juroslav Buljubašić, ako ne nađu model da brod zaplovi već u ovoj turističkoj sezoni, vjerojatno je da će ga se odreći i biti primorani smanjiti broj zaposlenika.

“Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka dalo nam je suglasnost da možemo ploviti od 1. siječnja 2005. godine, ali ne vjerujem da možemo toliko čekati. Željeli smo ploviti na rentabilnoj liniji i otvoriti sigurno 50 radnih mjesta. Ovo što se nama dogodilo je očiti dokaz da je državna administracija raspoložena antipoduzetnički, jer je ovo prvi brod koji su za oko četiri milijuna eura kupili privatnici koji od države nisu tražili ništa. Jadrolinija dobiva 300 milijuna kuna godišnje subvencija, a mi smo rekli da smo spremni na rentabilnim linijama ploviti bez subvencija, a na onim nerentabilnim za upola manje subvencija nego što ih ima državni brodar, ali nema se sluha za to”, kaže Buljubašić.

Na najavu iz SEM Marine o prodaji broda reagirao je jučer Sindikat pomoraca Hrvatske koji je u posjedu podataka iz Upisnika brodova splitske Lučke kapetanije, a koji pokazuju da SEM Marina nije vlasnik broda nego zakupac te da za njega nisu dali oko četiri milijuna eura već šest milijuna danskih kruna, odnosno oko 800.000 eura.

Prema upisniku, tvrtka SEM Marina je 1. travnja ove godine potpisala ugovor o zakupu s norveškim brodarom KS Ostersjo - Fergen Haakom iz Osla. Temeljem tog ugovora uknjižena je hipoteka u korist norveške banke kao osiguranje za uplatu zakupnine. Taj zakup je u svibnju ove godine i uknjižen na motorni brod Split Prvi.

 


Slobodna Dalmacija
7.7.2004.
http://www.slobodnadalmacija.hr/20040707/split01.asp

ZABRANA PRIJEVOZA VOZILA NA TRAJEKTU IPAK SLOMILA "SPLIT PRVI"

SEM odustao od linije za Supetar

Nakon zabrane ukrcaja vozila na trajekt "Split Prvi", koju je Lučka kapetanija Split izdala prošle nedjelje, tvrtka SEM Marina odustala je od plovidbe na izletničkoj liniji između Splita i Supetra. Ako se stanje ne izmijeni do kraja ovog tjedna, brod će se prodati, a posao će izgubiti dvadesetak djelatnika, najavio je Igor Lučić, predsjednik Uprave splitskog privatnog brodara, na konferenciji na novinare održanoj u utorak, i dodao:
— Rješenje Lučke kapetanije stavilo je točku na naš pokušaj uspostavljanja alternativne trajektne linije za otok Brač. Sa svih strana smo nailazili na nerazumijevanje i prepreke. Zar status izletničke linije već nije sam po sebi bio nepogodan? Zbog toga smo prisiljeni na zaokret u poslovanju radi smanjivanja troškova. Cjelokupna investicija oko trajekta je bila vrijedna više od pet milijuna dolara, nešto će se vratiti prodajom plovila, ali dio će sigurno predstavljati gubitak — istaknuo je Lučić.
Trajekt "Split Prvi" neće se uključivati u ostale domaće, a ni međunarodne linije, kazao je direktor SEM Marine. Prema njegovim riječima, zasad je neizvjesno hoće li tvrtka ponovno pokrenuti postupak za dobivanje županijske koncesije za iduću godinu.
Vodeći ljudi SEM Marine uputit će pismo premijeru Ivi Sanaderu, u kojem će ga upoznati s ponašanjem državne administracije, posebice Uprave za pomorstvo pri Ministarstvu mora i prometa.
— Sve što smo radili bilo je pod povećalom, a kada to isto radi Jadrolinija, onda im se gleda kroz prste. Primjerice, mi smo morali sve raditi po propisima, a oni su u petak i subotu na svaku našu vožnju slali izvanredni trajekt, bez prethodne najave i pilota na mostu. Također, plan o razvrstavanju linija je istekao još prije tri godine, ali nitko se nije upitao jesu li nelegalne pruge na kojima plove brodovi Jadrolinije. Jednostavno, mi nemamo proračun iza sebe koji nam krpa rupe u poslovanju i morali smo se odlučiti na ovakav potez — zaključio je Igor Lučić.
Na novinarski upit hoće li se susresti s resornim ministrom Božidarom Kalmetom na večerašnjoj svečanosti primopredaje novog Jadrolinijina trajekta "Supetar", Lučić je kratko odgovorio:
— Neću se susresti s ministrom Kalmetom. Ne držim to važnim.

Gordan ZUBČIĆ

 

 

7.7.2004.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040707/zadnjevijesti01.asp

U SPLITU OBAVLJENA PRIMOPREDAJA PRINOVE U FLOTI JADROLINIJE

Dobro more "Supetru"
...

SEM-ovi transparenti: Doli monopol!

Primopredaja ipak nije protekla u šturom protokolarnom tonu, za što se "pobrinula" konkurentska tvrtka SEM Marina koja je na svojem dvotrupcu For, dok je kružio lukom, istaknula transparente "Doli monopol", "Država je Jadroliniji majka, a nama maćeha" i "Splitska luka nije Jadrolinijina".
Dobra zabava za okupljene građane nastavila se prilikom isplovljavanja Supetra, koji je na prvu plovidbu posada SEM-ova trajekta Split Prvi ispratila zaglušujućom bukom brodskih sirena. Premda je dio promatrača očekivao kako bi Split Prvi mogao čak i prosvjedno isploviti, to se ipak nije dogodilo.

 

 

6.7.2004.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040706/split01.asp

IAKO JE U PONEDJELJAK TRAJEKT SEM MARINE
NAJAVIO ČETIRI ISPLOVLJAVANJA

"Split Prvi" ostao u Gradskoj luci

Premda je plovidbenim redom bilo predviđeno da trajekt "Split Prvi", koji održava turističku liniju Split - Supetar, isplovi četiri puta u oba smjera, u ponedjeljak nije bilo ni jedne partence. Nakon prometnog vikenda, brod iz flote SEM Marine je ostao čvrsto privezan uz lukobran splitske Trajektne luke, iako za to nema nikakvih prepreka, osim zabrane ukrcaja vozila, čije postojanje nam je potvrdio splitski lučki kapetan Boris Matošić.
— Takva odluka ostaje na snazi sve dok brodar ne donese dokument u kojem se izričito spominje mogućnost ukrcaja vozila na trajekt. Inače, u privremenom koncesijskom odobrenju za održavanje izletničke linije navedeno je nekoliko nepravilnosti, kao što je kapacitet "Splita Prvog" od 500 putnika, premda bi trebalo stajati 333 osobe. Osim toga, odobrenje je antidatirano, jer je izdano 1. srpnja, a vrijedi od 1. travnja — kazao je kapetan Matošić i dodao:
— Lučka kapetanija je u subotu ujutro nakratko bila zabranila isplovljavanje spomenutog trajekta zbog neispunjavanja uvjeta za sigurnu plovidbu, proisteklih iz havarije na ukrcajnoj rampi, koja je kasnije sanirana. Međutim, znakovito je da su se iskrcaji i ukrcaji tijekom nedjelje obavljali isključivo preko krmene rampe "Splita Prvog", dok se prednja, koja je popravljena, ne koristi — zaključio je Boris Matošić.
Iz SEM Marine jučer nisu željeli komentirati trenutačnu situaciju, ali su za danas najavili konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti svoje stavove o novonastalom stanju.

G. ZUBČIĆ
 
 
 

5.7.2004.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040705/split01.asp

PUTNIKE NIJE BRIGA TKO IH VOZI
PRVI PRIVATNI TRAJEKT IPAK PROBIO" BLOKADU" DO BRAČA

"Split Prvi" ili zadnji?

piše Damir ŠARAC
snimio Matko BILJAK

Operacija razbijanja monopola trajala je dugo, ravnih pedeset i šest godina, i nije da nije bolilo, ali Split Prvi, konačno s koncesijon, prvi je privatni brod koji se probija do Brača Prvoga. Krajen šezdesetih to je s tri trajekta, Lodon, Eron i Slavenon probala splitska Obalna plovidba, ali Jadrolinija je to trpila samo dvi godine i potopila je. Nadavno su iz riječkoga porta riječki remorkeri doslovno izgurali remorker splitskoga Brodospasa, jer da šta ima on radit na njihovu terenu...ovi uvod samo da se zna di smo i kako stoje jarboli.
Iz splitske luke Split Prvi parti s tri kapitana na mostu. Ni više, ni manje. Prvi je zapovidnik broda kapetan Ivo Rismondo, drugi je lučki pilot kapetan Petar Bušić, a treći inspektor SEM-ovih brodova kapetan Ivica Žuvan. Bome, sigurni bi bili i na debelome oceanu, atroke u ovo naše malo more!
Šta nan triba master, to razumimo, ali pilot nije jasan.
— Svi brodovi zapremine više od 500 brutotona, a koji nisu na redovitoj liniji, trebaju pilota. Sada svako isplovljavanje Splita Prvog koji vozi izletničke linije ima pilota, premda nismo imali slučaj da brod ovako iznenada dođe u luku i uključi se u promet, pa smo se morali prestrojiti — objašnjava kap. Bušić, od kojega doznajemo kako pilot po manovru košta oko 150 dolara. S četrdeset posto popusta.
Točno toliko, četrdeset godin rizanja mora ciloga svita domalo će proslavit kapetan Rismondo, a odgovor na pitanje zbog čega se vratija našemu malome moru je jednostavan.
— Umorija san se!
Pokazuje nan neobičan način navigavanja brodon izgrađenin u Danskoj krajem osandesetih. Sve ide na četiri "joysticka", preko kojih se upravlja propulzorima, šta omogućava jednostavno i brzo manevriranje, iako je ovo relativno ridak način upravljanja trajektima.
— Najvažnije je uvatit ruku. A kako se upravlja s obje strane, i nama je bunilo di je prova, a di krma, jer su sve komande "preslikane". Onda pogledaš di je barjak — smije se kapetan Rismondo, dok nan prvi časnik palube Željko Dodoja objašnjava kako je brod ima moćnu opremu za spašavanje jer je plovija između Danske i Njemačke, u međunarodnome pojasu, a ima i crnu škatulu, za nedajbože.
O pogonu na letriku Splita Prvoga već se dosta pisalo, a čudno je vidit deset fumarića na gornjoj palubi, oduške za deset generatora koji pokreću brod.
Dok nas pristiže Lastovo, jedan od najbržih Jadrolinijinih trajekata, doznajemo kako je ovo već druga izvanredna linija državnoga brodara istoga dana, a razlog je poznat.
— Da nema ovoga broda, ne bi bilo ni izvanredne linije, viruj meni! Koliko puti smo bez razloga ostali u Splitu, ponašali su se prema nama ka prema kuferima, to znaju svi boduli — govori nan Mihovil Bonačić (46) iz Milne, pokazujući nan karte za državni trajekt u koji nije tija uć.
— Drago mi je da Split ima svoga brodara, ipak smo mi centar Jadrana. Čin postoji konkurenca, bit će bolje i otocima, a Brač je zlatna koka, to je bar jasno — zaključuje Bonačić, koji "Prvome" zamira puno skala do salona.
U foteljama pričamo i s dvi lipotice iz daleke Australije, Paulinom(22) i Olivijom(19) Popović, kojima počinju holidejs na Bolu.
— Ej, u Australija nije ovako dobro na brodove! Ne moš izać iz auta, sjedala su plastika, nema pića i jako je skupo. Samo idu malo brže — stručno objašnjava Paulina.
Akoštajemo u Supetru, Split Prvi iskrcaje stotinjak putnika i desetak auti, a Lastovo se već krcat sprema nase.
Bračanima je borba za Brački kanal jedna od jačih tema za ćakule ovih dana, ali ne razumidu zašto toliko pine na ustima...
— Nas zanima imat šta više linija, pa to ne tribamo ni objašnjavat, ali me straj da od ovakvoga natjecanja neće bit velike koristi.
Idu jedan za drugin, a onda dvi ure nema broda. Tribali bi se uskladit — smatra Mario Matas, a Siniša Matić dodaje:
— Bitno nan je imat jednu liniju ranije ujutro i kasnije uvečer. Zašto ne bismo išli u Split u kino, ili teatar, ili na utakmicu, i vratit se, šta ja znan, u jedanajst ili ponoća? To mogu svi koji žive u zaleđu, a boduli ne mogu, jer moraju bižat doma. Bračanima je još dobro, jer je zadnji trajekt u devet uvečer, a drugima ide popodne, i stoj di jesi. Da se vratin; zato natjecanje SEM-a i Jadrolinije mora bit u korist otočana, ne samo za njih — mudro zbore Supetrani.
Pedesetak minuti poslin prid splitskin porton smo. Stop! Mora proć katamaran SNAV-a.
Prolazi. Ulazimo. Stop! Nema mista. Poslin desetak minuti naša se parking za izletnike. Normalno je da će se putnici iznervirat, jebe se njih za misto, di će uć, kako će uć i šta piše na brodu. Oni oćedu na škoj i sa škoja. Tolerantno. A umisto tolerance na malome moru traje ljuti boj države kontra privatnika. Kako će završit, vidit ćete u sljedećemu nastavku. Kad uđemo u Europu.

 

 

2.7.2004.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040702/dalmacija02.asp

SEM MARINA OD GRADA SPLITA DOBILA PRIVREMENU KONCESIJU ZA PLOVIDBU

"Split Prvi" za Supetar

SPLIT - Na osnovi privremenoga koncesijskog odobrenja, koje je Grad Split u četvrtak izdao splitskoj brodarskoj tvrtki SEM Marina, trajekt "Split Prvi" od sinoć je, isplovljavanjem u 20 sati, (doduše bez vozila, kojima će danas biti odobren ukrcaj), ipak započeo održavati liniju između Splita i Supetra na Braču, čime je zaključena višednevna trakavica koja je početkom tjedna kulminirala blokadom broda i zabranom ukrcaja i iskrcaja od strane Lučke uprave.
Naime, nakon što je splitski brodar ishodio odobrenje Grada, koje vrijedi do 31. listopada i stoji 50 tisuća kuna, iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka splitskoj Lučkoj upravi i Lučkoj kapetaniji bit će upućen naputak po kojem su dužni pružati usluge trajektu "Split Prvi". I sam ministar Božidar Kalmeta jučer je potvrdio da je koncesijsko odobrenje Grada jedini dokument koji je potreban da bi se počela održavati linija koja će se do kraja godine formalno zvati "izletničko-turistička", dok je njegovo ministarstvo dalo suglasnost da se već od početka iduće godine na istoj relaciji uspostavi županijska linija, što je SEM Marina zatražila još prošle godine u namjeri da krene u razbijanje monopola Jadrolinije. U tome su, čini se, unatoč početnim problemima i opstrukcijama ipak uspjeli, budući da će, osim velikog broja polazaka trajekata državnog brodara, Brač s kopnom već od danas pet puta dnevno u oba smjera povezivati i trajekt splitske privatne tvrtke. Do kraja godine, naime, koristit će se zakonska mogućnost održavanja izletničke linije, dok se odmah na početku iduće godine očekuje dobivanje "prave" koncesije.
Ovakav razvoj događaja zasigurno će najviše pozdraviti Bračani. Naime, u supetarskoj luci - za razliku od splitske - od samog početka nisu pronašli nikakve prepreke za uplovljavanje i isplovljavanje "Splita Prvog".

D. PETRANOVIĆ


 

1.7.2004.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040701/split02.asp

KONFERENCIJA ZA NOVINARE IGORA LUČIĆA, PREDSJEDNIKA UPRAVE BRODARA SEM MARINA

’Split Prvi’ okovan ledom monopola

Trajekt "Split Prvi", iz flote "SEM Marine", ni u srijedu prijepodne nije isplovio iz Gradske luke prema Supetru. Štoviše, zaštitari koje je angažirala Lučka uprava priječili su pristup motornim vozilima u garažu broda privezanog uz Gat sv. Petra, pa se putnicima s kupljenim putnim kartama vraćao novac zbog neizvjesnog termina polaska. Osiguranje je bilo toliko čvrsto da je i našem fotoreporteru bio onemogućen prijelaz skuterom preko ukrcajne rampe i parkiranje unutar broda. Posljednja zbivanja oko "Splita Prvog" bila su povod konferencije za novinare održane u putničkom salonu.
— Istina je da još uvijek nemamo koncesije, pa je izletnička linija samo oblik djelovanja dok se nadležna tijela ne izjasne. Pronašli smo mogućnost u zakonu koja nam omogućava plovidbu. Što se tiče državne pruge, prvi put smo kontaktirali resorno ministarstvo još u veljači 2003. godine, a od veljače ove godine očekujemo dopusnicu za održavanje županijske linije. Nikakve odgovore još uvijek nismo dobili, jer je ovogodišnji zahtjev najprije bio vraćen zbog navodne proceduralne pogreške, pa ponovno poslan u Zagreb. Nasuprot tome, znakovito je da nismo zaprimili ni dokument koji nam zabranjuje prometovanje. Nakon svega je očito da aktualni zakoni štite monopol jedne tvrtke i potaknut ćemo njihove promjene — naglasio je Igor Lučić, predsjednik Uprave "SEM Marine", te izrazio ogorčenje zbog postupaka predstavnika lučkih vlasti, koji su se, najblaže rečeno, nekorektno ponašali prema putnicima i onemogućavali im ukrcaj na trajekt.
Prvi čovjek splitskog putničkog brodara priznaje kako se plovidbama "Splita Prvog" želi učiniti svojevrstan pritisak na nadležne službe:
— Želimo isprovocirati administraciju da počne raditi svoj posao, jer najlakše je ništa ne činiti, pa se poslije oglašavati priopćenjima. Vjerujemo da ćemo biti prvi koji ćemo probiti led i razbiti monopol državne kompanije. Ako Ministarstvo mora i prometa ne odgovori pozitivno na naš zahtjev, iskoristit ćemo sva pravna sredstva kako bismo omogućili konkurentske uvjete — istaknuo je Lučić, u čijem su društvu bili Nataša Vuković, predsjednica Nadzornog odbora "SEM Marine", i Vladimir Smoje u ime sindikata te tvrtke.

Gordan ZUBČIĆ

   

 

Jadrolinija bez komentara

Aktualno stanje u splitskoj luci neizbježno je u cijelu priču uključilo i Jadroliniju. Vrlo često spominjani monopolistički položaj nacionalnog putničkog brodara bio je povod za komentar vodećih ljudi riječke kompanije, ali su oni ostali zakopčani do grla. Ni jedne riječi nismo uspjeli iscijediti iz njih, pa nam ostaje samo nagađati kakav je službeni stav Jadrolinije.

 

 

30.6.2004.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040630/split01.asp

SEM-ovu TRAJEKTU "SPLIT PRVI" LUČKA UPRAVA ONEMOGUĆILA UKRCAJ PUTNIKA I VOZILA

U splitskoj luci bitka za Supetar

Na Gatu sv. Petra jučer nije omogućen ukrcaj putnika i vozila na prvom SEM-ovu trajektu za Supetar "Split Prvi", pa do daljnjega Jadrolinija ostaje jedina spona s otocima

Zamjenik ravnatelja Lučke uprave Split Ivan Franičević najavio je da se trajektu "Split Prvi" splitske tvrtke SEM Marina, koja je u ponedjeljak uspostavila trajektnu liniju između Splita i Supetra, neće pružati usluge u luci, te da mu neće biti omogućen ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila. Franičević objašnjava kako SEM Marina još uvijek nije dobila potrebnu županijsku koncesiju za prijevoz putnika, vozila i tereta na ovoj relaciji. I već jučer u 13.30 sati djelatnici Lučke uprave onemogućili su ukrcaj na "Split Prvi", koji je u tom trenutku bio vezan na Gat svetog Petra, iako su vezovi na kojima se obično obavlja ukrcaj za Supetar bili gotovo potpuno slobodni.
— Ja sam samo mali činovnik i moram se držati zakona. Naime, SEM Marina je počela prevoziti putnike i vozila na relaciji Split-Supetar pod izlikom da se radi o "izletničkoj liniji", a jasno je da se na izletničkim linijama ne prevoze vozila i da one nemaju utvrđen plovidbeni red — kaže Franičević, koji dodaje da mu je "jako žao što je prisiljen na ovaj način onemogućiti rad jedne splitske tvrtke".
U SEM Marini su, pak, na ovakav razvoj događaja reagirali burno, pa je predsjednik Uprave Igor Lučić promptno najavio tužbe protiv odgovornih u Lučkoj upravi.
— U članku 2. Zakona o javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu jasno stoji da imamo pravo obavljati prijevoz putnika i vozila na izletničkim linijama, a Lučka uprava dužna je pružiti nam usluge i omogućiti da te putnike i vozila ne iskrcavamo praćkom, već na za to prikladnom mjestu. Ovdje se radi o gruboj privatizaciji države, do mene je došla priča da pojedinci iz Ministarstva nazivaju lučke uprave i kapetanije i nalažu ljudima da nam se onemogući uplovljavanje i isplovljavanje iz luka i ukrcaj i iskrcaj putnika. Naša tvrtka koristi njihove usluge i uredno ih plaća, a Lučka uprava nipošto ne smije biti pristrana u korist samo jedne tvrtke, niti odbiti pružiti usluge bilo kojem brodu — kaže Lučić. On tvrdi i da argument po kojem je za izletničke linije predviđen tek vez kod Lučke kapetanije apsolutno ne stoji jer turistički i izletnički brodovi pristaju u cijeloj luci.
— Oni su državni činovnici i dužni su raditi samo po zakonu, no umjesto toga se ljude u SEM Marini na razne načine pokušava zastrašiti i odvratiti od posla koji obavljaju — dodaje Lučić. Po njegovim riječima, postupak izdavanja koncesije za prijevoz na županijskoj liniji je u tijeku i nešto je zapeo zbog tromosti administracije, no i u međuvremenu se putnici mogu prevoziti "turističkim linijama".
— Po našem mišljenju, otvaranje linije za Supetar - osim u komercijalnom smislu - ima i puno šire značenje, pa je neshvatljivo da se zbog nečijih privatnih interesa ili interesa jedne tvrtke sprječava još bolje povezivanje otoka — zaključuje Lučić, koji je uvjeren da će SEM Marina dobiti ovu bitku protiv jakog Jadrolinijinog monopolističkog lobija.

D. PETRANOVIĆ
G. ZUBČIĆ

   

 

Protiv SEM Marine prekršajni postupak

Glasnogovornica Ministarstva mora i prometa Marina Halužan iznijela je stav nadležnih tijela o trenutačnoj situaciji oko prometovanja trajekta "Split Prvi":
— Protiv brodara "SEM Marine" i njezina direktora Igora Lučića bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog pomorskog prekršaja. Naime, spomenute pravne i fizičke osobe ugrozile su sigurnost plovidbe, jer na prva tri putovanja nisu imale peljara na brodu, kao ni potrebne dozvole za održavanje državne, županijske ili lokalne linije. Naše ministarstvo do danas nije dobilo ni jedan dokument od strane "SEM Marine", u kojem se traži takvo odobrenje — kazala je glasnogovornica Halužan i dodala kako se prema raspoloživim izvješćima zapovjednik "Splita Prvog" kap. Ivo Rismondo oglušio na nalog splitskih lučkih vlasti da nakon iskrcaja putnika i vozila trajekt priveže na poziciju namijenjenu za izletničke linije. Zapovjednik i posada su slično postupili i jučer, kada su nasilno pomaknuli ogradu i samovoljno obavili ukrcaj na vezu koji je predviđen za državnu prugu. Za takve postupke stvarno nemamo komentara — zaključila je Marina Halužan.

 

 

29.6.2004.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040629/novosti05.asp

RAZBIJANJE MONOPOLA NE BEZ POTEŠKOĆA SPLITSKA SEM MARINA OTVORILA SVOJU TRAJEKTNU PRUGU SPLIT-SUPETAR

Kapetanija zamalo usidrila "Split Prvi"

SPLIT - U matičnu splitsku luku u ponedjeljak u 22.20 sati iz smjera Supetra prvi put je uplovio trajekt "Split Prvi", prinova u floti privatnog brodara "SEM Marina", koja će od utorka svakodnevno održavati liniju između Splita i središnje luke otoka Brača. Premda su manevriranje i privezivanje u luci obilježile manje poteškoće i blagi kontakt broda s operativnom obalom, akoštavanje "Splita Prvog" simbolično je označilo prekid višedesetljetne većinske zastupljenosti "Jadrolinijina" brodovlja u trajektnom prometu na Jadranu.
"Rađanje" nove pruge nije proteklo bezbolno, jer, kako neslužbeno doznajemo, predstavnici lučkih vlasti u Supetru bez ikakve osnove nisu dopustili isplovljavanje trajekta tijekom večernjih sati. Nakon dužeg uvjeravanja, brod pod zapovjedništvom kap. Ive Rismonda je nešto iza 21 sat ipak napustio vez u supetarskom pristaništu i s devet vozila u garaži i nekoliko desetaka putnika na palubi isplovio prema Splitu. Cjelokupna "operacija" trebala je, prema najavama, započeti u 14 sati u matičnoj luci, ali je trajekt "SEM Marine" tek u 18 sati zaplovio prema Supetru, i to izravno iz trogirskog brodogradilišta, gdje su proteklih dvadesetak dana obavljani radovi.
Trajekt "Split Prvi", donedavni danski "Langeland", kapaciteta 500 putnika i 150 vozila, do 3. će srpnja ploviti pet puta u oba smjera, a u špici sezone, do 5. rujna, u plovidbenom redu će biti po šest partenci. Kako najavljuju iz splitske brodarske tvrtke, cijene prijevoza bit će jednake "Jadrolinijinim" iznosima putnih karata na pruzi za Supetar.

G. ZUBČIĆ

 

 

27.6.2004.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040627/split01.asp

SEM-ova PRINOVA NA LINIJI SPLIT-SUPETAR

Split Prvi spreman zaploviti put Brača

Prinova u splitskoj brodarskoj tvrtki Sem Marina d.o.o., veliki trajekt nazvan Split Prvi, spreman je za prvu komercijalnu plovidbu — kazao nam je inspektor kapetan Ivica Žuvan. Brod je više od mjesec dana bio u trogirskom škveru na remontu nakon što je kupljen u Danskoj.
Kao što je poznato, ovaj brod, plavo-bijele boje, dugačak je 95,8 metara, širok 15,2 metra, a može primiti 500 putnika te 140 automobila, od kojih 80 na glavnoj, a 60 na gornjoj garaži. Najveće iznenađenje je to što uopće nema strojarskog prostora i ne osjeća se buka stroja. Split Prvi porinut je u prosincu 1988., a do sada se zvao Langeland.
U škveru se vrše posljednja kozmetička dotjerivanja, a prema neslužbenoj informaciji, već danas, a najkasnije do 1. srpnja Split Prvi bi mogao biti na svojoj prvoj komercijalnoj plovidbi, i to na liniji Split—Supetar pod zapovjedništvom kapetana Iva Rizmonda.
Na brodu je i 10 članova posade.

J. BREŠAN
 
 
 
24.6.2004.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040624/split04.asp

SEM-ov TRAJEKT U SUPETRU DO KRAJA TJEDNA

"Split Prvi" diže cimu

Trajekt "Split Prvi" iz flote "SEM Marine", u petak ili subotu trebao bi zaploviti na liniji između našega grada i Supetra. Točan datum prvog isplovljavanja iz splitske luke, kako doznajemo, ovisi o dovršenju radova na brodu, koji se već dvadesetak dana obavljaju u trogirskom brodogradilištu.
Do 3. srpnja, SEM-ov trajekt svakodnevno bi trebao ploviti pet puta u oba smjera, a od početka srpnja do 5. rujna predviđeno je šest dnevnih partenci. U prvim danima plovidbe, "Split Prvi" iz matične luke prema Supetru isplovljavat će u 7.45, 10.30, 13.30, 16.30 i 20 sati. U suprotnom smjeru trajekt će kretati u 9, 12, 15, 19 i 21.30 sati.
Cijene karata bit će jednake onima na brodovima Jadrolinije - za putnike 23, a za automobile 106 kuna.

G. ZUBČIĆ
 
 
 
 
 
25.5.2004.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040525/dalmacija02.asp

NAJNOVIJA PRINOVA U FLOTI "SEM MARINE" IZ DANSKE DOPLOVIO U TROGIRSKI ŠKVER

"Split prvi" brod bez "makinje"

TROGIR - Nakon višednevne plovidbe od danskoga grada Bagenkora, u nedjelju poslijepodne u saldunski je zaljev uplovila prinova splitske brodarske tvrtke "Sem Marina", trajekt "Split prvi", koji je nedavno kupila splitska kompanija u Danskoj.
— Mogu vam kazati da brod nije loš, ali je za nas nešto novo, jer i kada ga pogledate, onda ćete vidjeti da ne znate gdje je pramac, a gdje krma — rekao nam je kapetan Branimir Franić nakon što je na ovoj višednevnoj ruti od grada Bagenkora prošao Biskaj i uplovio u Jadran. - Meni je trebalo dva-tri dana da shvatim kojom stranom vozim. Što se tiče samog pogona, mi smo naučili na klasičan timun i karakteristike klasičnog broda, a ovaj ima tastere kojima upravljate, odnosno manevrirate. Brod ima prednosti jer ima odlične manevarske sposobnosti, tako da ga možete okrenuti za 350 stupnjeva bez problema što potvrđuje da će se "Split prvi" pokazati odličan na ovoj kratkoj relaciji. Brzina mu je 13,5 čvorova. Brod je poseban i po tome što uopće nema strojarnice, već ga pokreće elektropogon, odnosno deset generatora, svaki po 270 kilovata koji su spojeni sa četiri travera koji ima svaki po jednu propelu, odnosno dvije na pramcu, a dvije na krmi i to omogućava tu specifičnost manevriranja — ističe "barba" Franić.
"Split prvi" dugačak je 95,8, širok 15,2 metra s mogućnosti prihvata najviše 420 putnika, 140 automobila od kojih 80 na glavnoj i 60 na gornjoj palubi.
Sadašnji Semov "Split prvi" porinut je u Sunderlandu 9. prosinca 1988. godine i to pod imenom "Mercandia", a preuzet je u travnju 1989. Od tada pa do danas brod je plovio još pod imenima "Easy", "Anja 11", posljednje je bilo "Langeland", što na danskom znači dugi otok.
U trogirskom škveru slijedi dotjerivanje i uređenje za turističku sezonu.

Joško BREŠAN
 
Na vrh

 

2004-07-07