Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

 Najskuplji stambeni prostor

Dubrovački kvadrati od zlata: Četvorni metar stambenog prostora dosegao je 6000 eura, pa je kući ministra Žužula vrijednost porasla na 400 tisuća eura


Pisala: Jelena Jindra
Snimio: Mateo Rilović

http://www.globus.com.hr/Clanak.aspx?BrojID=67&ClanakID=1378

2004-09-09

Globus otkriva: Koliko vrijede palače, kuće i stanovi hrvatskih uglednika u Dubrovniku, koji je postao jedna od najprestižnijih i najskupljih stambenih zona na svijetu, gdje je cijena četvornog metra dosegla neslućene visine otkako su milijarderi sa Zapada te novobogataši iz Rusije počeli masovno kupovati nekretnine u staroj gradskoj jezgri

Hoće li Dubrovnik, ljeti pod utjecajem sunca i elitnih turista napuhan na grad iz snova u kojem svaki viđeniji Hrvat ili imućniji stranac želi imati barem jedan četvorni metar stambenog prostora, postati grad duhova? I to bogatih duhova koji će svoje rezidencije unutar zidina Starog grada ili barem s pogledom na njih, ispunjavati samo tijekom ljetnih dana, dok će ostalih tristotinjak dana u godini zjapiti prazne i napuštene, i tek na fotografijama u obiteljskim albumima potvrđivati društveni status svojih vlasnika? O toj crnoj strani pretvaranja Dubrovnika u "drugu kuću" tuzemnog i inozemnog glamura, međutim, razmišljaju i strepe samo rijetki Dubrovčani. Ili, pak, kulturnjaci okupljeni oko Dubrovačkih ljetnih igara prema čijim ambijentalnim predstavama, za razliku od domaćih ljudi, "strani domaćini" i nisu baš dobronamjerni, pa je tako jedan Englez, novopečeni vlasnik nekretnine na Boškovićevoj poljani, u dva ujutro urlicima s prozora "Shut the fuck up!" nedavno prekinuo generalnu probu baleta "Romeo i Julija". Ipak, većina onih koji žive u kulturnim spomenicima, jezgri grada pod zaštitom UNESCO-a, samo trlja ruke. Dubrovčani koji ionako gledaju kako se odseliti iz, pogotovo ljeti, napornih, mračnih i zagušljivih uličica, sada se osjećaju opet pravim "gosparim". Jer cijena četvornog metra stambenog prostora u Dubrovniku, u kojem je prije deset godina bjesnio rat, iz godine u godinu raste, pa prodaja jednog četvornog metra u Gradu za vrtoglavih šest tisuća eura iz incidenta bi već sljedeće godine mogla prerasti u tržišnu realnost.

KVADRATI ZA ELITU

Konkretno, početkom 2002. godine cijena potpuno novouređenog stana u gradskoj jezgri, a takvih je već onda bilo vrlo malo, bila je 3000 DEM po četvornom metru, a danas je narasla na nevjerojatnih 6000 eura. Dakle, onaj tko je prije tri godine kupio kuću u Starom gradu danas bi na njoj zaradio četiri puta više nego što ju je platio, a dogodine vjerojatno još i više. Stoga ne čudi da je baš Dubrovnik prepun irskih i engleskih agencija za posredovanje u prodaji nekretnina. Na tržištu ćete u ovom trenutku naći tridesetak stanova u elitnim dijelovima grada na prodaju, što je za tako, ipak, malen grad itekako mnogo. A dolazak bogatih Rusa s kešom koji su spremni odmah istresti na stol, te preporuke najuglednijih britanskih medija za investiranje u hrvatsku rivijeru prije ulaska u Europsku Uniju, podigli su cijene do vrtoglavih visina. Međutim, prije nego što s jahte Pasha III u svoje dubrovačke kvadrate uđe, a mediji to već ozbiljno najavljuju, i jedna prava princeza, Caroline od Monaca, te tako nakon vojvotkinje Francesce von Habsburg, koja već ima trokatnicu na Prijekom, poboljša krvnu sliku Grada, najbolje pozicije ipak su već zauzeli hrvatski kraljevi novca i slave - političari i oni koji ih uvijek prate u stopu, bogati poduzetnici. Jer Dubrovnik, koji je do rata bio socijalistički raj za umjetnike što su svoju svjetsku slavu investirali u luksuzne kuće za odmor i starost, poput operne dive Ruže Pospiš-Baldani, likovne umjetnice Jagode Buić-Wźtke, pijanista Ive Pogorelića, slikara Mersada Berbera i Duška Šibla, odjednom je potpuno promijenio svoju sliku. Naime, umjesto umjetničkih dekadentnih zabava, sada se u kućama i ulicama oko Straduna dogovaraju ozbiljni poslovi, a kupovanje nekretnina na najboljim gradskim pozicijama preraslo je u njihovo natjecanje tko će bolje i više zasjesti na terasi s pogledom na Lokrum. U Dubrovniku se sve manje traži, barem u mamurluku, umjetnička inspiracija, jer se kupovanje stana ili kuće doživljava, primjereno habitusu novih kupaca, isključivo kao razborita investicija. Sudjelovanju u toj utakmici sa stambenim zgoditkom nisu odoljeli ni poznatiji Dubrovčani. Direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić tako je stan u dubrovačkom naselju Zlatni potok zamijenio mnogo atraktivnijom pozicijom nadomak Starom gradu - stanom u zgradi gdje već žive njegovi roditelji, a koja je postavljena točno iznad Hotela Argentina. Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, pak, među posljednjima je uspjela izgraditi golemu privatnu kuću na predjelu Ploča, i to toliko golemu da je sa svojih 300 m2 izašla čak iz gabarita projekta, a još je nije u potpunosti ni stigla urediti iznutra. Nedostatke interijera nadoknađuje, međutim, fantastičnim pogledom. Golema kuća gradonačelnice procjenjuje se na 1,5 milijuna eura.

ŽUŽULOV KONAK

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul 80-ak dubrovačkih kvadrata s nekoliko balkona kupio je, pak, iznad Hotela Excelsior još 1996. godine, dok je bio na veleposlaničkoj dužnosti u Washingtonu. Ministar je svoje kvadrate tada obio vjerojatno za samo stotinjak njemačkih maraka, a danas vrijede više od 400.000 eura. Premda sa svojom susjedom, nekada velikom prijateljicom, američkom poduzetnicom Zdenkom Gast, koja se predstavljala kao lobistica za Hrvatsku, već više od godinu dana ne razgovara, ljeti se mogu pogledavati s balkona. Naime, Zdenka Gast je prije nekoliko godina tik do Excelsiora, u kojem je dotada uvijek odsjedala, kupila stan u privatnoj kući od šezdesetak četvornih metara s pogledom na Stari grad i Lokrum. I na Žužula. No, ona nije uspjela toliko uvećati cijenu svoje dubrovačke nekretnine jer ju je kupila u ovom tisućljeću, kad su četvorni metri već bili tri puta skuplji nego neposredno nakon rata, ali njezin stan od 60 m2 danas vrijedi oko 300.000 eura. Lobistica i ministar danas su toliko daleko od dobrosusjedskih odnosa, da cijeli Grad komentira kako Gastica sada umjesto kod Žužula lobira za Hrvatsku kod Davora Šterna, također dubrovačkog susjeda, s kojim se viđa na kavama tijekom kojih im društvo pravi samo Šternov mladi labrador. Naime, bivši direktor INA-e, danas konzultant u biznisu s naftom, prošle je godine kupio stan u Karmenu, u staroj gradskoj jezgri, ali s prekrasnim pogledom na Lokrum.

  Na vrh