Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 
Vecernji List; 03.01.2006 17:24
NEKRETNINE Stranci ne odustaju od namjere kupnje kuća i zemljišta u Istri
Talijani preko tvrki kupili hotele i kuće
Autor Armando Černjul

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/regions/istra/452761/index.do

PULA, RABAC, BANJOLE - S obzirom na to da talijanski državljani ne mogu kupiti nekretnine u Hrvatskoj jer dvije države nisu potpisale ugovor o recipocitetu kao s brojnim drugim europskim državama, talijanska diplomacija smatra da je to diskriminacija Talijana. Najglasniji su tzv. esuli koji su poslije Drugog svjetskog rata izbjegli ili optirali iz Jugoslavije u Italiju. Oni, naime, tvrde da su dvostruko oštećeni; najprije im je nezakonito oduzeta imovina, a sada oni i njihova djeca i unuci ne mogu kupovati nekretnine u Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji gdje su se rodili.

Brojni su Talijani već preko vlastitih tvrtki u Hrvatskoj kupili hotele, kuće, zemljišta i druge objekte. Iako nije lako utvrditi točan broj kupljenih nekretnina, najzanimljiviji su kupci većih objekata u ugostiteljstvu i turizmu. Primjerice, talijanski poduzetnik Filippo Horstmann iz Limonea na Lago di Garda 2001. godine, preko vlastitog trgovačkog društva u Hrvatskoj Maslinica d.o.o., za 15 milijuna ondašnjih njemačkih maraka kupio je hotele Mimoza, Hedera i Narcis te autokamp Oliva u Rapcu.

Neki su tada uvelike komentirali kako je Talijan kupio nekretnine za malo novca, ali je to dobro plaćeno u odnosu prema brojnim hotelima, turističkim naseljima i kampovima pulskog Arenaturista koje su za oko 8,5 milijuna ondašnjih njemačkih maraka preko svoje luksemburške tvrtke kupili talijanski poduzetnik Piovesana i njegovi poslovni partneri. Ipak, postojii razlika jer su Talijani na burzi u Zagrebu, a kasnije od malih dioničara kupili dionice Arenaturista.

Osim Horstmanna, i Sergio Dalle Nogare, poduzetnik iz Trenta, vlasnik lanca hotela u poznatom zimovalištu Val di Fiemme i dviju tvornica kod Vicenze, preko svoje hrvatske tvrtke Marina Ibacom u Banjolama kod Pule postao je vlasnik bivše tvornice ribljih prerađevina Mirna s atraktivnim zemljištem uz obalu u istoimenom mjestu. Prije dvije godine počeo je graditi najveći aparthotel na Jadranu u koji je uložio 15 milijuna eura.

Osim njih dvojice, talijanski poduzetnik Biasuzi u Fažani je registrirao trgovačko društvo Industrial projects d.o.o., koje je od tadašnje Općine Vodnjan dobilo u koncesiju zemljište u Valbandonu na kojem je sagradio turističko naselje s kampom, apartmanima i vilama BI Village koje je prošlog ljeta bilo najbolje popunjeno u Istri! To turističko naselje za dvadesetak godina bit će u vlasništvu Općine Fažana koja se odvojila od Općine Vodnjan.

- Talijani su kupili brojne kuće i zemljišta, čiji su vlasnici njihove hrvatske tvrtke. Moja pulska agencija za prodaju nekretnina, koja je bila prva registrirana u Hrvatskoj, kaže nam njen bivši vlasnik koji je u mirovini, od 1992. do 1997. godine posredovala je u prodaji nekoliko desetaka kuća i zemljišta u Puli i okolnim mjestima. Nitko ne zna točan broj prodanih nekretnina.

 
 
  Na vrh