Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Nekretnine

 

 

  Prijedlog hitnih izmjena Zakona o otocima i nakon više mjeseci još nije upućen u proceduru

669 otoka za prodaju

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/croatia/34758/index.do
Večernji List, 3. srpnja 2004.
Vijesti, Hrvatska, Jadran
Autor Radmila KOVAČEVIĆ, Goran ŠIMAC

Hoće li zemlja tisuću otoka rasprodati njih čak 669? Dosad se prodani otoci broje na prste, a ukupno ih se toliko ubraja među male, povremeno nastanjene ili nenastanjene otoke za kojima u posljednje dvije godine vlada veliko zanimanje stranaca. S obzirom na cijene, kako bilježe i strani mediji, ništa čudno. Hoće li uskoro netko ipak izbrojiti oko 4,5 milijuna eura i postati vlasnikom jednog lijepog dalmatinskog otoka površine oko 400 tisuća četvornih metara, pitaju se sadašnji vlasnici toga otoka u šibenskom arhipelagu. Isto se pitaju u agenciji Biliškov nekretnine koja uz uobičajene nekretnine prodaje i nekoliko srednjodalmatinskih otoka različite veličine, od kojih se najmanji prostire na 40, a najveći na 400 četvornih metara površine. Zasad su prodali jedan otok, Smokvicu kod Primoštena.

Otok po cijeni zagrebačke vile
Za jadranski otok potrebno je onoliko novca koliko i za kupnju velike, luksuzne zagrebačke vile. Ili jedne megajahte kakve se viđaju na Jadranu.

Cijene bagatelnima drži i ministar mora i turizma Božidar Kalmeta u čijem je kabinetu pripremljen prijedlog hitnih izmjena Zakona o otocima. Hitnost se, doduše, vidjela samo na papiru. Već nekoliko mjeseci star prijedlog da se Republici Hrvatskoj osigura pravo prvokupa u slučajevima prodaje zemljišta na otocima (nadograđen je mogućnošću prvokupa za gradove i županije) još nije upućen u proceduru. A kad će, ne zna se, odgovaraju u resornom ministarstvu. Istodobno, vlasnici i dalje oglašavaju prodaju kvadrata po cijeni od pet do 40 eura, a zainteresiranih za kvadrate na otočićima ne manjka unatoč postojećoj zabrani bilo kakve nove gradnje. Od interesa do realizacije, naravno, puno je koraka, no zanimanje nije palo ni nakon najave Državnog odvjetništva da će posebno kontrolirati svaki ugovor o prodaji nekretnina na otocima radi zaštite pomorskog dobra koje ne može biti u privatnom vlasništvu. Prvi su na udar došli ugovori o prodaji otoka Smokvice i Malog Krnjaša. Oba su prodana za manje od po dva milijuna eura. Odvjetništvu je dvojben interes ulagača s obzirom na to da je gradnja zabranjena, pa će ugovore proslijediti i Uredu za pranje novca. To je zasad bez epiloga.

U međuvremenu je, pak, pripremljena još jedna mjera koja bi mogla biti nova komplikacija za potencijalne kupce. Vlada je na posljednjoj sjednici objelodanila prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju koji predviđa posebnu zaštitu obalnog pojasa tisuću metara od mora, uključujući otoke. Na tom potezu ništa se neće moći graditi ako nije donesen urbanistički plan, a svi će prostorni planovi, pak, morati imati suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Sada se čeka riječ Sabora.

Prodaja preko njemačkog telefona
S druge strane, bogati Britanci, Nijemci, Šveđani, Mađari... računaju da će se ulaskom u Europsku uniju zakoni u Hrvatskoj mijenjati, a gradnja ipak dopustiti. Nikad neće biti teško naći kupca komadića raja na otočićima u najčistijem europskom moru. Pogotovo među Europljanima, zbog blizine. U čijim god rukama završi većina četvornih metara na jadranskim otočićima, nijedan, kako sada stvari stoje, formalno neće imati ekskluzivitet privatnog otoka. Na pojasu pomorskog dobra od šest metara pristup mora biti neometan za sve, no novi bi vlasnik preko koncesije i to područje mogao staviti pod svoje.

---------------------------

Komentari
Što mislite o ovoj temi?

Komentirajte članak

Observer   ‌   03.07.2004   ‌   07:56   Odgovor
Nikome ni milimetra LIJEPE NASE!
Sanader se nedavno kleo da nema nikog tko voli Hrvatsku vise od njega. Da vidimo sad rijeci pretvorena u dijela. Vlasnicma otoka se mora dati pravedna naknda za njihovu imovinu to je neosporno. Sabor treba donijeti zakon da ce Republika Hrvatska otkupiti sve otoke u privatnom vlasnistvu i zamrznuti svaku prodaju toga, jednog od najvecih hrvatskih blaga za sad i za 1000 buducih godina!!. Takder treba donijeti zakon koji se nece mijenajti kad udemo u Evropsku Uniju. Ukratko prodaje nema!! U strateskom smislu ti su otoci neobicno vazni za Hrvatsku i turizam, koji ce za nekoliko godina postati glavan izvozna grana i generator priliva novca u proracun. Zbog nasih buducih generacija NE SMIJMO prodati nase najvece blago. Ako je vec dopustena pljackaska privatizacija i firme i tvornice su uzete radnicima bez nadoknade novostvorene vrijednosti od godine 1952 kada se SFRJ odrekla vlasnistva nad sredstvima za proizvodnju i dala ga radncima. (No to cemo elaborirati jednom drugom prilikom). Kolege na vlasti ma tko bili ne dozvolite da se proda i jedan pedalj Lijepe Nase zbog nase dijece i njihove buducnosti. Ako ne cemo cuvati nasu domovinu od rasprodaje to mi se cini istim ko da smo je 1991 predali Srbima. Ako je kolega Snader tako veliki Hrvat neka zna da nije jedini i da ih je jos koji ce kazniti takav zlocin (ako se dogodi) na izborima. Nikome ni pedlja Lijepe Nase!!!

 

Dugi   ‌   03.07.2004   ‌   09:24   Odgovor
Otoci
...........Ako je vec dopustena pljackaska privatizacija i firme i tvornice su uzete radnicima bez nadoknade novostvorene vrijednosti od godine 1952 kada se SFRJ odrekla vlasnistva nad sredstvima za proizvodnju i dala ga radncima. (No to cemo elaborirati jednom drugom prilikom). Kolege na vlasti ma tko bili ne dozvolite da se proda i jedan pedalj Lijepe Nase zbog nase dijece i njihove .............. Da li to vi apelirate na one iste koji su zemlju vec jednom opljackali? (vidi vasu recenicu gore). Ili stvarno vjerujete da su se "zna se" reformirali u tolikoj mjeri da ce stititi interese hrv.naroda a ne samo svoje. Ili,kako bi cinik rekao,nista vise nije ostalo na prodaju,pa daj da prodamo i zemlju. Jos uvijek bolje nego da se pokloni kao sto se to vec jednom desilo u ne tako davnoj proslosti. I da zakljucim,nikome ni pedlja zemlje ma koliko nudili za nju. Jer to je zadnje sredstvo za proizvodnju koje nam je ostalo.(turizam).

 

Na vrh

 

2004-07-03

 

Opširnije
Četvorni metar i po 6 eura

Prodaja i preko telefona u Njemačkoj

 Prodajom otoka bavi se i jedna agencija koja ima sjedište u Njemačkoj. Nedavno je prodavala neke parcele na kornatskom otoku Žižnju. Na telefonski broj u Njemačkoj javljao se muškarac koji na hrvatskom jeziku nudi zemljište na otoku po cijeni od nekoliko eura četvorni metar, kao i mogućnost uređenja privezišta za brod. Nije posebno isticao da je gradnja kuća i pristaništa na tom otoku zabranjena. Na nekima postoji mogućnost obnove starih pojata, kućica koje su ljudima služile kad su obrađivali vinograde, maslinike ili čuvali stoku.