Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Nekretnine

 

 

  Naša budućnost? Ne nego - sadašnjost!

Zdeslav Hrepić

----------------------

JUTARNJI LIST, 06.srpnja 2004. str.4

NA SVE MANJE PLAŽA NA DUBROVAČKOM I ZADARSKOM PODRUČJU MOŽE SE KUPATI BESPLATNO

20 KUNA ZA PLAŽU, A 50 ZA LEŽALJKU

Na užem području Dubrovnika oko 2000 gostiju elitnih hotela ima na raspolaganju gotovo jednak dio obale kao 50.000 građana

Dubrovnik - Oko 2000 gostiju elitnih hotela na užem području Dubrovnika ovog će ljeta samo za sebe imati na raspolaganju gotovo jednak dio morske obale kao 50.000 građana i svi ostali posjetitelji Grada zajedno.

Proteklih godina su za Dubrovčane zatvorene plaže Excelsiora, Argentine i Ville Dubrovnik.

ODOBRENE KONCESIJE

Naplata kupanja uvedena je za kupališta ispred hotela President (20 kuna) i Bellevue (5 kuna). Dvije trećine plaže Banje rezervirane su za ležaljke koje koncesionar iznajmljuje po cijeni od 50 kuna. Iako koncesionar Banja nema koncesiju zatvorenog tipa te tako nema pravo ograđivati javno pomorsko dobro, on je to ipak učinio.

Koncesiju zatvorenog tipa zatražit će i hotel Palace. Iako Palace još nema tu koncesiju, građanima je pristup moru ipak onemogućen.

Županija je svim hotelskim kućama koje su zatražile odobrila koncesije bez prava javnosti uz naknade koje ne premašuju 25.000 kuna mjesečno, a nitko od nadležnih inspektora nije reagirao na protuzakonito uvođenje naplate kupanja na pomorskom dobru.

RAMPE NA ULAZIMA

Građani i turisti koji ne odsjedaju u elitnim hotelima joše će se kraće vrijeme (dok hoteli ne budu obnovljeni) moći kupati ispred Belvederea i Libertasa. Plaža u Sv.Jakovu, Copacabana na Babinom kuku i uvala Lapad jedine su veće plaže bez ograničenja pristupa i naplate kupanja građanima.

I ovo ljeto na nekoliko plaža na zadarskom području nemoguće se okupati i pristupiti obali bez plaćanja ulaznice. Ulaz na plaže zapriječen je rampom te je potrebno platiti ulaz na dva vrlo popularna zadarska kupališta: u hotelskim naseljima Borik i Zaton, te u hotelu Pinija. U Piniji ćete, da biste se mogli okupati, morati platiti pet kuna, a ulaz za djecu je dvije i pol kune, Na plaži Borika ulaznica stoji 10 kuna, a za aute 20 kuna.

(M.B.A.T.)

Na vrh

 

2004-06-28