Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Privatizacija

 

 

 
PRIJAVA RADNIKA OSIJEK KONFEKCIJE ZBOG KRŠENJA LJUDSKIH I RADNIČKIH PRAVA
Radnicima zabranjen odlazak na toalet!?

M.Mihaljević
Glas Slavonije
http://www.glas-slavonije.hr/rubrika.asp?rub=1&ID_VIJESTI=29500

OSIJEK - Slučajevi sumnje u kršenje ljudskih i radničkih prava nisu rijetkost, no malobrojni se usude progovoriti o tome. Ipak, Inspekcija rada Državnog inspektorata u Osijeku je 22. ožujka dobila prijavu protiv tvrtke "Osijek konfekcija" sa sjedištem u osječkoj Slobodnoj zoni, odnosno protiv Giovannija Pietra Fontane.
U dopisu upućenom Inspekciji navodi se kako je Ugovor o radu sklopljen na 42, umjesto na 40 sati tjedno, a radnici nemaju slobodne subote (ako se ne dođe u subotu, "radnik ide na raport"). Dalje stoji kako je na oglasnoj ploči objavljena zabrana obavljanja fizioloških potreba (!) osim za vrijeme pauze, koja nerijetko zna biti skraćena. Na oglasnoj se ploči pojavio i zahtjev da se radnice peru "jer smrde". Radi se prekovremeno, što se ni plaća niti najavljuje ("samo kaže pola sata pred kraj radnog vremena da se rad produžava"). Poslodavac, također se navodi, zahtijeva i rad nedjeljom. Do danas nisu dostavljena rješenja za prošlogodišnje godišnje odmore, a vrijeđanja i prijetnje otkazom su, stoji u dopisu - svakodnevni.
Ono što bi Inspekciji rada trebalo biti posebno zanimljivo, tvrdnja je kako poslodavac na crno zapošljava radnike iz Rumunjske.
Uz navedeno, prijava radnica odnosi se i na neprimjerene uvjete za rad (nije riješena klimatizacija niti bilo kakav odvod zraka punog prašine od radnog materijala), a nema ni prostorija za garderobu i prehranu.
To je, navodi se u dopisu, samo dio pritužbi radnica, koje se, zbog straha od otkaza, ne usude bilo što javno reći. Većini je plaća, kakva god bila, jedini izvor prihoda, pa je jasna njihova šutnja u prisutnosti poslodavca. Navedeno će, međutim, u četiri oka većina spremno potvrditi.
- Bilo je mnogo prigovora tamošnjih radnika oko radnog vremena i uvjeta rada - riječi su kojima nam je postojanje problema potvrdio Ante Krajina, povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Daljnje komentare je, za sada, izbjegao. Naime, u procesu je osnivanje sindikalne podružnice, te očekuje već u ponedjeljak razgovore s poslodavcem. Ipak...
- Ne bi se učlanjivali i ogranizirali u sindikat da im nisu ugrožena prava - dodao je Krajina.
U Inspektoratu, tradicionalno centralistički ustrojenom, gdje sve informacije idu preko zagrebačke centrale, ipak smo uspjeli dobiti kratku, ali jasnu informaciju - "dopis je primljen i proučen, inspektori će djelovati i to u skladu s naputkom iz dopisa". A naputak iz dopisa vrlo je konkretan (točno je određen "najbolji" dan), pa se, dakle, treba očekivati vrlo skora reakcija Inspektorata.

(Autor: M.MIHALJEVIĆ)

 

Na vrh

 

2004-03-27