Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Projekt Druzbadria - ruski interes i hrvatski rizik

2006-01-27

Podaci o autoru poznati uredniku

Kako agencije prenose, Argentina ovih dana (pocetak sijecnja 2006.) vraca, nakon sto je izokrenula sve dzepove, oko 9 i pol milijardi dolara. S obzirom da je ukupno duzna oko 110 milijardi, ostaje jos "samo" oko 100 milijardi...
 
Hrvatska je 1990. bila duzna oko 2 i pol milijarde dolara, do 2000. dug je narastao na 11 milijardi, do 2004. na 22 milijarde, da bi danas iznosio oko 32 milijarde dolara.
 
Kod nas u Hrvatskoj se puno stvari dogadja koje podsjecaju na zbivanja u Argentini:
prvo nametnuti rat (tamosnja vlada je nasjela na trik i zaposjela 1982. Malvine, koji su inace oteti Argentini polovicom 19. st.),  potom "privatizacija" svega i svacega, ukljucujuci medije i bankarski sektor,
 uz istodobno unistavanje proizvodnje i enormni porast vanjskog duga,
 sve uz diktat MMF-a,  koji je u jednom trenutku financijski blokirao cijelu zemlju (pocetak 2002.),
 nakon cega je doslo do opceg bankrota, masovnog kaosa i provale nasilja, urusavanja SVIH institucija, te instaliranja ljudi koji su, koje li slucajnosti, bivsi studenti s americkih i britanskih sveucilista.
 
Prethodno je u Argentini, tijekom osamdesetih i devedesetih, sve vezano uz domoljublje u medijima proglasavano "primitivnim i nazadnim nacionalizmom", Argentincima je nametnut osjecaj krivnje, dok su istaknuti domoljubi optuzivani kao - zlocinci. Inace je Argenina jos prije samo 70-tak godina bila medju 20 najbogatijih drzava svijeta. Danas je totalno osiromasena, ponizena i na koljenima.
 
Pravo pitanje je KAKO IZBJECI spomenuti scenarij kod nas u Hrvatskoj, KAKO preokrenuti tijek dogadjaja u za nas povoljnijem smjeru?
KAKO oformiti kriticnu masu svjesnih pojedinaca, u situaciji dok mediji sustavno forsiraju "barbie" svjetonazor?

 

 
  Na vrh